Nazire se vlada DS-SPS-LDP!

Počeli pregovori

Nazire se vlada DS-SPS-LDP!

Politika -
Novu vladu gotovo izvesno formiraće demokrate i socijalisti, treći član biće ili Čedomir Jovanović ili Mlađan Dinkić. Detaljni razgovori predstoje posle drugog kruga predsedničkih izbora

BEOGRAD - Padaju čestitke, ali i ponude!Prvi kontakti u vezi s formiranjem nove vlade na relaciji DS-SPS-LDP već su počeli, saznaje Kurir. Ivica Dačić, lider SPS, već se čuo s Borisom Tadićem i Tomislavom Nikolićem, ali je istakao da nije bilo razgovora o formiranju vlade, već je u pitanju bilo samo čestitanje. I Nikolić je potvrdio da je razmenio kurtoazne čestitke s Koštunicom i Dačićem u izbornoj noći. Iz vrha DS Kuriru je potvrđeno da su u stalnom kontaktu sa SPS i, kako kažu, nadaju se da će dogovor o novoj vladi biti brzo postignut. Zasada je poznato da Dačić za svoju stranku traži premijersko mesto i ministarstvo policije.

- Najvažniji mi je MUP. Tu sam mnogo uložio i to dugujem ljudima s kojima sam radio. Kada sam u izbornoj noći rekao da znam ko će biti premijer, dao sam sebi oduška zbog toga što je SPS bio potcenjivan svih ovih meseci - rekao je Dačić.

Treći Dačićev zahtev odnosi se na trećeg potencijalnog člana te vlade - LDP. Kako se može čuti, Čedomir Jovanović je zainteresovan za mesto šefa diplomatije, za šta lider SPS neće ni da čuje, i zato bi u kombinaciju umesto LDP mogao da uleti URS.

Ipak, kako saznajemo, o podeli ministarstava detaljnije će se razgovarati tek nakon drugog kruga predsedničkih izbora, a lider DS Boris Tadić očekuje od SPS podršku neuslovljenu pregovorima o sastavu nove vlade.

S. Mališić - B. Bojić

Đilas: Formiranje vlade nije trgovina

- Što se tiče republike, očekujemo da ćemo nastaviti da vodimo vladu s dosadašnjim koalicionim partnerima koji dele naš sistem vrednosti - rekao je zamenik predsednika DS Dragan Đilas, i dodao da za demokrate formiranje vlade ne predstavlja pitanje trgovine i da o kadrovskim rešenjima s Dačićem još uvek nije razgovarao.

- To nije pitanje trgovine mestima, već pitanje zajedničkih stavova i konsenzusa kod onog što je najvažnije za ovu zemlju i njene građane, za koje imamo odgovornost - istakao je Đilas.

Mogući sastav buduće vlade Srbije

1 DS - koalicija oko SPS - LDP i manjine 68+45+20 133

- Najizvesnija koalicija, s tim što bi mesto premijera i najvažnija ministarstva (MUP, diplomatija, odbrana, finansije, ekonomija i pravosuđe) bila rezervisana samo za DS i SPS.

2 DS - koalicija oko SPS - URS i manjine 68+45+16 129

- Moguća, ali manje verovatna zbog uloge koji je URS imao u prošloj vladi. Važe ista pravila o premijeru i ključnim ministarstvima kao i u slučaju s LDP.

3 DS - SPS - manjine i još pet poslanika 68+45+8+5 126

- To se takođe javlja kao mogućnost jer su po novom zakonu poslanici vlasnici svojih mandata, pa bi teoretski mogli na svoju stranu da pridobiju još nekoliko poslanika.

4 SNS - SPS – URS i manjine 73+45+16+8 142

- Nerealno. Dinkić se već oglasio rekavši da ne želi koaliciju sa SNS.

5 SNS - DSS - koalicija oko SPS i manjine 73+45 +16 134

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track