SASTANAK SA DODIKOM Vučić: Povrede na telima srpskih službenika u Libiji nastale su od detonacija
Foto: Tanjug Tanja Valic

Premijer potvrdio da se nalazi srpskih i libijskih patologa poklapaju

SASTANAK SA DODIKOM Vučić: Povrede na telima srpskih službenika u Libiji nastale su od detonacija

Politika -
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nešto posle 15 sati održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Predsednik Vlade Srbije rekao je da se rezultati obdukcije srpskih i libijskih stručnjaka apsolutno poklapaju kao i da su povrede nastale od detonacije, na isti način i u isto vreme.

Povodom pogibije službenika naše ambasade u Libiji, Vučić je rekao da će se u subotu ujutru ponovo sastati sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom.

- Veoma je važno da dođemo do pune istine, ali i da ne uništimo dobar trend u odnosima sa SAD - rekao je Vučić obraćajući se novinarima koji su bili najzainteresovaniji za odgovore na pitanja o smrti Slađane Stanković i Jovice Stepića u Sabrati kao i odnosima Srbije s Rusijom, SAD i NATO.

- Ne zanima nas šta će da rade veliki, ali nas zanima da budemo svoji na svome i šta je sa Srbijom - naglasio je premijer.

Srbija i RS iskazale su identične stavove u odnosu na različite vojne saveze, a premijer Vučić je, govoreći o toj temi, naveo da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost, da neće biti član nijednog vojnog saveza, izrazivši zadovoljstvo što je i predsednik Dodik rekao da će i RS voditi istu takvu politiku na nivou BiH.

Ključne teme današnjeg susreta sa Dodikom bile su značaj očuvanja mira i stabilnosti u regionu, zajednički ekonomski projekti, značajne godišnjice, ali i globalne teme, prevashodno one vezane za naš odnos prema različitim vojnim savezima.

O ekonomiji

Vučić je, govoreći o ekonomskim projektima, rekao da oni dobro napreduju i u skladu sa planiranim rokovima. To se pre svega odnosi na radove na mostu Ljubovija - Bratunac, ali je dodao da je bilo reči o o putu Bijeljina - Beograd, odnosno Bijeljina - Sremska Mitrovica, i putu Višegrad - Užiče.

"Mislim da ćemo na sledećoj zajedničkoj sednici dveju vlada, Republike Srpske i Srbije, doći do zaključaka kako da pripremimo projektnu dokumentaciju i krenomo s radovima u 2017", rekao je Vučić.

O godišnjici osnivanja NDH

Kada je reč o važnim godišnjicama Vučić je pomenuo 75 godina od osnivanja Nezavisne države Hrvatske, "mesta najtežeg i najvećeg pogroma našeg naroda u istoriji", i osnivanja jasenovačkog logora. Srbija i RS će zajedno obeležavati te datume, ne samo u jednom danu, već nizom manifestacija, kako u Beogradu, tako i u Banjaluci, ali i u Jasenovcu, ako nam bude dozvoljeno, rekao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS nije odustala od Dejtonskog sporazuma ali je protiv nametanja rešenja. "Podrška Dejtonskom sporazumu i teritorijalnom integritetu i međunarodnom subjektivitetu BiH nije sporna za RS, već nametnute nadležnosti od strane međunarodnih okupatora pre svega visokog predstavnika, koji su redizajnirali taj sporazum", rekao je Dodik posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vućićem.

"Emocije na stranu, Srbi, i da gledamo u budućnost"

Rast neodgovornih i neozbiljnih ideja izolacionizma Srbiji ne može da donese ništa dobro, kao ni odustajanje od sopstvene politike, rekao je danas Vučić i poručio da će Srbija i ubuduće da bude svoja na svome, da štiti svoj narod i da sačuva suverenitet.

On je, odgovarajući na pitanja novinara o stranim uticajima, ponovio da je Srbija nedvosmisleno donela odluku da bude vojno neutralna i da tu neutralnost ljubomorno čuva."A, zašto je nekima potrebno da to stalno dovode u sumnju", zapitao je i dodao da je to "najčešće zato što nemaju svoju viziju, svoju ideju ili program za dalji put razvoj Srbije, izuzev da zloupotrebom narodnih emocija pokušavaju da odvajaju i dele narod, tako sto obično kažu - 'vidi, ovi rade s Amerikancima, a mi baš volimo Ruse...' "Moj je odgovor: 'A mi volimo Srbiju", rekao je Vučić i zapitao misle li ti koji kritikuju da bi ovde, ako napustimo evropski put, bilo 300.000 radnih mesta u kompanijama iz tih zemalja, ili šta bi snama bilo da se ukine to tržište... "Da li stvarno mislite da bi dolazile nove evropske investicije?", zapitao je i poručio:

"Pustite prazne priče, politika nije šala, nije igra, ni država nije šala i igra, država je mnogo ozbiljna stvar. Mi ovde moramo svakog meseca u dan da isplatimo dva miliona i 600.000 plata i penzija, nekima smo već vratili deo oduzetih plata i penzija... Tako da emocije, Srbi, na stranu i da gledamo u budućnost". Da ne budemo ni na čijoj strani, dodao je, da nas ne zanima mnogo šta će da rade veliki, već da razmišljamo o svojoj zemlji i o tome da naša Srbija ide napred.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije on je dodao da će se RS legitimnim političkim sredstvima boriti za svoj status. Dodik je rekao da RS kao i Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i dodao da je za RS neprihvatljiva nezavisnost Kosova. "Bez stava RS BiH ne može i neće priznati nezavisnost Kosova", rekao je.

Dodik je pozdravio ojačanu poziciju Srbije na međunarodnom planu nagalsivši da je to ključno za stabilnost regiona. "Doprinos Srbije regionalnoh stabilnosti ogleda se u podršci legalitetu, legitimitetu i dobrim odnosima među državama i taj put sledi i RS", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske Milorad Dodik se u svom obraćanju pred novinarima zahvalio predsedniku Vlade Srbije na podršci Republici Srpskoj kao i na prisustvu proslavi povodom Dana RS i krsne slave Srpske Svetog Stefana, održanih 9. januara u Banjaluci.

Vučić i Dodik razgovarali su uoči proslave u nedelju 28. februara kada Srpska obeležava godišnjicu donošenja svog ustava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track