Karadžić: Tribunal da zaseda u Sarajevu, Beogradu i Banjaluci

Karadžić: Tribunal da zaseda u Sarajevu, Beogradu i Banjaluci

Politika -
Odbrana u podnesku navodi da bi održavanje sudskih zasedanja po sedam dana u tim gradovima imalo dvostruku korist

HAG - Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je danas od Haškog tribunala da Sudsko veće tokom njegove odbrane tri zasedanja održi u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu na kojim bi svedočile osobe koje borave u tim gradovima, kao i ona koja su u njima bila zarobljena.

Odbrana u podnesku navodi da bi održavanje sudskih zasedanja po sedam dana u tim gradovima imalo dvostruku korist, prenela je agencija SRNA."Prvo, dovešće Haški tribunal direktno ljudima kojima je namenjeno da koristi, čime će se omogućiti da ljudi iz bivše Jugoslavije bolje razumeju rad Tribunala. Drugo, ovakav postupak odgovaraće i svedocima koji neće morati da putuju u Hag da bi svedočili, a zatvorenici neće morati da budu transportovani u Hag i smešteni u pritvorsku jedinicu", navodi se u podnesku.

U podnesku se napominje da, prema Pravilu četiri, "Sudsko veće može obavljati svoju funkciju izvan sedišta Tribunala, ako to dozvoli predsednik Tribunala u interesu pravde". Karadžić navodi da čini ovakav postupak u ranoj fazi da bi Sudskom veću omogućio da traži dozvolu od predsednika i zaduži svoje osoblje da razrade logistički dio, navodi SRNA.

Karadžić zato traži da Sudsko veće zatraži dozvolu od predsednika Tribunala da se na njegovom suđenju održe tri sesije, po sedam dana, u Banjaluci, Beogradu i Sarajevu, navodi se u podnesku. Početak dokaznog postupka odbrane Karadžića pred Haškim tribunalom zakazan je za 16. oktobar, a poslednji svedok tužilaštva saslušan je 4. maja, podsetila je SRNA. 1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track