EVROPSKI FOND ZA BALKAN: Region se pretvara da se integriše, a EU da se širi
Foto: Reuters 19 Okt 2015

Velike prepreke u evrointegracijama

EVROPSKI FOND ZA BALKAN: Region se pretvara da se integriše, a EU da se širi

Politika -
Ceo region se suočava s velikim preprekama što se evrointegracija tiče, pred EU su neviđeni izazovi, što ne može da dovede do toga da u nekom razumnom roku ove zemlje postanu članice, kaže Hedvig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Evropski fond za Balkan dobitnik je nagrade "Šampion regionalne saradnje" za 2015. godinu koju dodeljuje Sekreterijat Saveta za regionalnu saradnju. Ova nagrada tradicionalno se dodeljuje pojedincu ili organizaciji koji su svojim radom doprineli razvoju regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Hedvig Morvai je rekla da organizacija na čijem je čelu pokriva ceo region. "Radimo na procesu demokratizacije i približavanja tom famoznom članstvu EU", kaže Morvai.

Objasnila je da rade naročito na povezivanju mladih i da region dobro sarađuje.

"Mi radimo neke vrlo konkretne stvari kako bi podržali ljude koji se aktivno bave procesima reformi. Identifikovali smo mlađu generaciju, one koji su aktivni u tink tenkovima, policy organizacijama, ili u državnim institucijama, koji pokušaju da iznađu rešenja za izazove s kojima se suočavaju ove države i radimo ne tome da povežemo te ljude iz regiona", dodala je.

Kako ističe, ceo region se suočava sa velikim preprekama što se evrointegracija tiče.

"Ovo je jedno uzbudljivo stanje, ali i veoma obeshrabrujuće u odnosu na ono sa čim se EU suočava i svet, a što se odražava i na zemlje zapadnog Balkana".

Ipak, prema njenom mišljenju, region bolje sarađuje nego što se to na prvi pogled vidi.

Svaki dan, u svim oblastima se dobro sarađuje, zahvaljujući Paktu za stabilnost, mnoštvu inicijativa koje postoje, civilnom društvu, saradnji među opštinama, školama, institucijama, mladima, podvlači Morvai.

Ona ističe da je regionalna saradnja, kad je u pitanju civilni sektor, krenula vrlo rano, još dok je rat trajao i da je veoma dobra.

Postoji svest da bez saradnje ne možemo da rešavamo probleme koji su zajednički. Cilj evrointegracija može da se ostvari samo zajedničkom saradnjom, naglasila je.

"U mnogim oblastima postoji vrlo živa i efikasna saradnja, samo se to spolja ne vidi", navodi Morvai.Danas su, prema njenoj oceni, i političari spremni da sarađuju.

"Članstvo u EU nije crno-bela slika i tu ima ozbiljnih pitanja oko koji društvo mora da razgovara i mora da postoji dijalog između društva i lidera. Evrointegracija je jedna mantra i ne objašnjava se šta to konrektno znači", kaže ona.Dodaje da se EU puno promenila. "I ona se zasitila proširenja i mi smo se zasitili procesa integracije... Mi se pretvaramo da se integrišemo, Evropa se pretvara da se širi", kaže Morvai.

EU se suočava sa neviđenim izazovima, Balkan je uključen direktno, naročito zbog migrantske krize, i sve to ne može da dovede do toga da u nekom razumnom roku ove zemlje postanu članice, ocenjuje izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Izuzetno je važno da na ovim prostorima napravimo savez, jer je tako lakše da se suočavamo sa problemima i izazovima, zaključuje Hedvig Morvai.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja