Strane diplomate u kafani Ima dana
Foto: BETA

Strane diplomate u kafani Ima dana

Politika -
Poruka EU Srbiji i svima na Balkanu je da unija želi da nastavi putem proširenja, a Srbija je oduvek bila deo evropske kulture, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer

BEOGRAD - Poruka EU Srbiji i svima na Balkanu je da unija želi da nastavi putem proširenja, a Srbija je oduvek bila deo evropske kulture, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Sada je potrebno gledati u budućnost i želimo da se krećemo napred, kao i građani koji su to rekli na izborima u velikoj većini, jer će u parlamentu veliku većinu činiti stranke koje su za ulazak Srbije u EU, a one koje se tome protive su marginalizovane ili nisu ušle u parlament", rekao je Dežer novinarima u kafani "Ima dana" na skupu povodom 9. maja, Dana Evrope, koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Dežer je na pitanje da li je Srbija usvojila evropske standarde odgovorio da je jasno da su u poslednje tri-četiri godine učinjeni veoma važni koraci u oblasti evropskih integracija, kao što su ukidanje viza, jačanje trgovinskih veza i dobijanje statusa kandidata.

Ambasador EU u Srbiji je podsetio da je danas počela manifestacija "Evropska nedelja" koja će trajati 12 dana. "Srećni smo što slavimo 62. godišnjicu Šumanove deklaracije koja je bila temelj za Evropsku uniju, i tada su ujedinjenje Evrope počele Francuska i Nemačka, a danas EU ima 27 članica, dok će ih od sledeće godine biti 28, kada uđe i Hrvatska. Poruka EU Srbiji i svima na Balkanu je da EU želi da nastavi tim putem i zato i slavimo Evropsku nedelju", rekao je Dežer.

Dežer je naveo da će u okviru manifestacije biti održan filmski festival, a u Sremskoj Mitrovici biće održane dečije olimpijske igre, pošto je 2012. godina Olimpijade.

"Imaćemo i programe posvećene starijim generacijama i diskusije o međugeneracijskoj solidarnosti i radu posle 60 ili 65 godine, jer su to važne teme, s obzirom da su naše zajednice sve starije i moramo da anticipiramo buduće probleme i sprovodimo strukturne reforme", rekao je Dežer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track