VOLFGANG PETRIČ: Kosovo je izgubilo simpatije EU
Foto: Youtube Printscreen

Suzavac stvara probleme

VOLFGANG PETRIČ: Kosovo je izgubilo simpatije EU

Politika -
Petrič je dodao da su suzavac i molotovljevi kokteli uplašili građane EU koji bi trebalo da daju podršku viznoj liberalizaciji za Kosovo, pa je i podrška za viznu liberalizaciju osetno opala

Nekadašnji specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič, koji je bio i glavni pregovarač EU u razgovorima o Kosovu u Rambujeu i Parizu 1999., rekao je da slike Prištine u dimu suzavca stvaraju predstavu da na Kosovu ne postoji politička stabilnost.

– Nasilje i demokratija ne idu zajedno. Kosovo je izgubilo mnoge simpatije tokom poslednjih meseci. Pridružujem se apelima evropske demokratije, da je korišćenje psihičkog nasilja, molotovljevi kokteli, brutalno sprečavanje parlamentarnog procesa, aktivnosti kažnjive prirode – rekao je Petrič u intervjuu za Republiku.

Petrič je dodao da su suzavac i molotovljevi kokteli uplašili građane EU koji bi trebalo da daju podršku viznoj liberalizaciji za Kosovo, pa je i podrška za viznu liberalizaciju osetno opala.

– Demokratske odluke treba da se postižu na miran način. Molotovljevi kokteli narušavaju ionako krhku demokratiju na Kosovu – rekao je austrijski diplomata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track