BIZNIS FORUM: Zorana Mihajlović u klinču s direktorom Ikee
Foto: Dado Đilas

Drugi dan skupa na Kopaoniku obeležili biseri i rasprave

BIZNIS FORUM: Zorana Mihajlović u klinču s direktorom Ikee

Društvo -
Ministarka poručila da neće da trpi packe zbog Bubanj potoka, dok joj je u raspravi sa čelnikom švedske kompanije pomagao i prvi čovek „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak, tvrdeći da je naplatna rampa rešena stvar

BEOGRAD - Drugi dan Kopaonik biznis foruma protekao je u znaku bisera srpskih ministara, ali i domaćina ovog skupa Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije.Tako se ministarka javne uprave Kori Udovički šalila na račun svrhe svog zaposlenja, ministar privrede Željko Sertić na račun uspeha svog resora, a ministarka građevine Zorana Mihajlović na račun svog prezimena, mada joj verovatno nije bilo do smeha nakon ne baš prijatnog razgovora s regionalnim direktorom za razvoj „Ikee“ za jugoistočnu Evropu Vladislavom Lalićem.Naime, paparaco Kurira uhvatio je i uslikao ministarku u jeku rasprave s Lalićem i direktorom „Puteva Srbije“ Zoranom Drobnjakom. Tema je bilo izmeštanje Bubanj potoka, kao i brojne žalbe predstavnika „Ikee“ na sporost srpskih nadležnih službi. NeefikasnostLalić je i zvanično više puta isticao koliko sporo traje ceo proces izdavanja svih potrebnih dozvola za izgradnju prve robne kuće švedskog proizvođača nameštaja i pokućstva u Srbiji.- Ministarka je bila vrlo izričita da je u vrlo kratkom periodu maksimalno urađeno po pitanju izmeštanja Bubanj potoka i pripreme kompletne infrastrukture za izgradnju prve „Ikee“ u Srbiji i da ne želi više da trpi packe zbog neosnovanih zamerki. Ipak, Lalić je ostao pri tome da su im i dalje najveći problem neefikasne administrativne procedure - kaže izvor Kurira.

Švedsko-srpska ljubav... Vladislav Lalić, Zoran Drobnjak i Zorana Mihajlović
Švedsko-srpska ljubav... Vladislav Lalić, Zoran Drobnjak i Zorana Mihajlović

Na opasku da Bubanj potok odlaže izgradnju robne kuće, uključio se, kako saznajemo, i Drobnjak, koji je, prema istom izvoru, rekao da „apsolutno nije tačno da Bubanj potok nije rešen“, poručivši da je to „završeno i da je ‚Ikea‘ već dobila i pristupnu saobraćajnicu ka svom budućem objektu“.- Lalić je bio zatečen i rekao da dozvole za to njima nisu stigle, osim ako se to nije desilo dok su oni na Kopaoniku, a Drobnjak mu je na to poručio: „E, pa ja vam kažem, juče vam je to stiglo.“ Posle toga direktor „Ikee“ je malo ublažio svoj stav - kaže naš sagovornik s biznis foruma. OtpuštanjaMinistarka je juče učestvovala na panelu „Ulaganje u infrastrukturu, reforma države i restrukturiranje javnih preduzeća“, u okviru kojeg je istakla da se reforma srpskih železnica odvija po planu i da će broj zaposlenih da se smanji za 35 odsto u narednih pet godina.- „Železnice“ čeka racionalizacija broja radnika. U narednih pet godina sigurno je da treba da ode oko 6.000 ljudi, a oko 2.000 u prvoj godini - rekla je Mihajlovićeva. Prema njenim rečima, u 2015. modernizovano je 120 km pruga i pokrenuti su mnogi krediti koji su bili ukočeni - kuvajtski, ruski, EBRD...Ministarka je navela da će oko 300 km pruga biti zatvoreno jer se i ne koriste.

Gde si, Kole, kućo stara... Kostić sa raspoloženom ministarkom
Gde si, Kole, kućo stara... Kostić sa raspoloženom ministarkom

Jesi li ti to malo vežbao... Palo i prijateljsko pipkanje
Jesi li ti to malo vežbao... Palo i prijateljsko pipkanje

Ministarka državne upraveUDOVIČKI: SVI SE PITATE ŠTA TO KORI RADI...Ministarka državne uprave Kori Udovički nasmejala je juče prisutne na početku svog izlaganja o reformama u javnom sektoru izjavivši: „Znam da se svi pitate šta Kori radi, šta je moj posao...“ No, nakon vesele reakcije publike nastavila je rečima: „E pa, ja sam u potpalublju, a to potpalublje ima četiri stuba - promenu organizacione strukture javne uprave, unapređenje procesa rada, uređenje službi državnog sistema i upravljanje javnim finansijama.“Udovički je navela da je struktura zaposlenih zapravo veći problem od broja zaposlenih i da čak i posle smanjenja plata od 10 odsto troškovi zarada čine 11 odsto BDP. Ministarka je navela da otpuštanje ljudi, koji su višak u javnom sektoru, neće doneti radikalne promene, ali da će se u narednim fazama raditi dublje promene u funkcionisanju službi. Nakon težeg dela posla paparaco Kurira ju je uhvatio u daleko boljem raspoloženju dok je neobavezno ćaskala s vlasnikom „MK grupe“ Miodragom Kostićem. Udovički je intenzivno gestikulirala, objašnjavala i na trenutke prijateljski dodirivala jednog od najbogatijih privrednika u Srbiji i regionu.

Ministar privrede u depresijiSERTIĆ: NEMAM PREZENTACIJUMinistar privrede Željko Sertić juče se grubo našalio na račun svog resora, izjavivši tokom svog obraćanja na panelu „Ulaganje u infrastrukturu, reforma države i restrukturiranje javnih preduzeća“ da se nije pripremio jer nema bogzna čime da se pohvali.- Za razliku od drugih učesnika, nisam poneo prezentaciju, jer bih morao da prikazujem zatvorene fabrike i prazne hale - poentirao je ministar jednog od najbitnih resora u državi. Nakon toga Sertić je ponovio da rok za zaštitu preduzeća od prinudne naplate neće biti produžen, bez obzira na to koliko situacija bude problematična, i da u zemlji ima oko 700 preduzeća u Srbiji koje bi trebalo „uterati u red“.

Obračun sa fiskalcimaVUJOVIĆ DOBACIVAO PETROVIĆU IZ PUBLIKEPredsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović imao je duel s ministrom finansija Dušanom Vujovićem tokom plenarne sednice foruma. Petrović je istakao da se od celog reformskog puta prešla polovina i dodao da je postojala obaveza o umanjenju plata za 10 odsto u prosveti, zdravstvu, i ti sektori su fond plata smanjili za devet odsto, na lokalu su smanjene za sedam odsto, a u EPS svega do dva odsto.- Nama se takođe čini da nisu problemi samo RTB „Bor“ i „Resavica“ već i „Simpo“, „Lasta“, „Azotara“, „Galenika“... - naveo je on, dok je ministar Vujović iz publike dobacio da su im podaci o preduzećima i privredi zastareli. Petrović mu je na to odgovorio da FS ima problem da dođe do javnih podataka i da rade s onim što je javnosti zvanično prezentovano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja