Najnovije vesti

(VIDEO) DAČIĆ UŽIVO NA RAŠA TUDEJ: S Lavrovom o Kosovu i političkoj situaciji na Balkanu
Foto: Russia Today Printscreen

Posle susreta s ruskim kolegom u Moskvi

(VIDEO) DAČIĆ UŽIVO NA RAŠA TUDEJ: S Lavrovom o Kosovu i političkoj situaciji na Balkanu

Politika
MOSKVA - Šefovi srpske i ruske diplomatije Ivica Dačić i Sergej Lavrov sastali su se danas u Moskvi.

Njih dvojica su razgovarali o Kosovu, aktuelnoj političkoj situaciji, izbegličkoj krizi i hiljadama migranata koji su prošli kroz Srbiju na putu ka Zapadu.

OBRAĆANJE DAČIĆA I LAVROVA MOŽETE PRATITI OVDE

Lavrov: EU da utiče na Prištinu da uspostavi ZSO

Evropska unija bi trebalo da utiče na Prištinu da primeni sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, posle sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade i šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem.

"Nažalost, prava srpskog stanovništva na Kosovu se svakodnevno krše, dok se sabotira sporazum o uspostavljanju srpskih opština na Kosovu koji je postignut u avgustu prošle godine uz posredovanje EU", istakao je Lavrov, a prenosi Tass. Kako je ukazao, sabotiranje praktične primene sporazuma ne izaziva doslednu reakciju iz Brisela. "To nas zabrinjava. Smatramo da je nužno da EU potvrdi svoju reputaciju aktivnog posrednika i da utiče na Prištinu, kako bi kosovski lideri ispunili ono što su potpisali", istakao je Lavrov.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

On je, takođe, rekao da Moskva ceni odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije. Rusija je, prema njegovim rečima, zadovoljna dobrom saradnjom sa Srbijom u okviru ministarstava spoljnih poslova, a posebno je naglasio visok nivo saradnje prošle godine tokom srpskog predsedavanja OEBS-u. Lavrov je posle razgovora sa Dačićem rekao i da su se Rusija i Srbija saglasile da bilateralni kontakti sa NATO i EU ne bi trebalo da ometaju saradnju sa zemljama koje nisu članice tih struktura.

"Razmenili smo stavove o saradnji u okviru OEBS-a, razgovarali smo o odnosima između naših zemalja sa EU i NATO. Imamo zajednički pristup da ti odnosi ne bi trebalo da se koriste za pokušaje da se ograniče mogućnosti za razvoj partnerske saradnje sa zemljama koje nisu članice tih organizacija", kazao je šef ruske diplomatije. Lavrov i Dačić su posle sastanka rekli novinarima i da je Srbija pozvana da učestvuje u aktivnostima deminiranja i obnove drevnog sirijskog grada Palmire koji je nedavno oslobođen iz ruku terorista.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...