BRANKO RUŽIĆ: U kampanji smo tražili i pokojnike!
Foto: Marina Lopičić

Ovako sam počeo u politici...

BRANKO RUŽIĆ: U kampanji smo tražili i pokojnike!

Politika -
Sećam se obilaska stanova naših simpatizera i mogućih glasača, pa pošto smo išli po spiskovima, dešavalo nam seda tražimo osobu koja je odavno upokojena

Potpredsednik SPS Branko Ružić morao je, kao i mnoge njegove kolege, da lepi plakate i ide od vrata do vrata da skuplja potpise kad je počinjao svoju političku karijeru. Postao je aktivan kao veoma mlad, sa 20 godina, a pamti mnoge dogodovštine iz tog perioda.Odmah je prošao kroz izbornu kampanju i prikupio poene od starijih kolega. A pokupio je i fore i političko iskustvo.Tokom izborne kampanje na opštini Voždovac 1996, kako nam priča, išao je sa socijalistom Dejanom Backovićem da lepi plakate, pa su, pored ostale opreme, nosili i merdevine.- Hteli smo da zalepimo plakate na što višem mestu da nam konkurencija ne bi odlepila. Poneli smo merdevine, a Backović je, silazeći s njih, jednom nogom upao u lepak - seća se Ružić.

Rani radovi... Prvi izborni plakat Branka Ružića
Rani radovi... Prvi izborni plakat Branka Ružića

On je, kako se priseća, 1995. počeo da se bavi politikom, a već godinu dana kasnije bio je kandidat za odbornika na Voždovcu.- Bilo mi je super, skupila se dobra ekipa. Sa mnom su stalno išli Dejan Backović, Milan, koji je sada vlasnik kafića „Če“, Sloba Petrović, koji je tada bio studentski funkcioner, i Ivan Milosavljević, koji je trenutno biznismen u Londonu. Uglavnom smo radili noću i za dva dana smo znali da oblepimo celu Banjicu - kaže Ružić.

Kako kaže, bilo je i neprijatnih situacija kad su imali kampanju od vrata do vrata.- Bilo je tu svega i svačega. Pošto smo imali spisak, kad smo tražili nekoga, dešavalo se da je ta osoba odavno upokojena - priča on i dodaje da pamti svoj prvi govor tokom tadašnje opštinske kampanje.- Prvi politički govor koji sam držao bio je u mojoj osnovnoj školi u koju je išao i Novak Đoković, „Bora Stanković“. Imao sam tremu, ali ne neku posebnu jer sam imao iskustvo odranije - prisetio se Ružić.Kad je počeo da se bavi politikom, već je bio prodekan student na Fakultetu političkih nauka.- Nisam pretpostavljao da ću se u budućnosti baviti politikom, ali sam ubrzo počeo da se bavim opštinskom, pa gradskom politikom - kaže on.

POLITIČKI CV1996-1999 - student prodekan na Fakultetu političkih nauka2001 - potpredsednik Glavnog odbora i portparol SPS2001-2003 - poslanik u Skupštini Srbije2004-2006 - poslanik u parlamentu Državne zajednice SCG2008-2012 - šef poslaničke grupe SPS-JS2013 - ministar bez portfelja zadužen za EU2014-2016 - narodni poslanik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track