ŠEŠELJ O ŽALBI HAŠKOG TUŽILAŠTVA: Nema pravnog osnova za žalbu na moju presudu!
Foto: Aleksandar Jovanović

Lider SRS poručio da ga ne interesuje

ŠEŠELJ O ŽALBI HAŠKOG TUŽILAŠTVA: Nema pravnog osnova za žalbu na moju presudu!

Politika -

BOR - Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio je danas da nema pravnog osnova da se uloži žalba na prvostepenu presudu kojom je on oslobodjen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini 1991-1993. godine.

"Apsolutno me ne interesuje, nema pravnog osnova za to", rekao je Šešelj u Boru gde SRS održava predizborni miting.

Glavni tužilac međunarodnog sudskog mehanizma u Hagu Serž Bramerc izjavio je ranije danas da će uložiti žalbu na prvostepenu presudu Šešelju. Bramerc je u pisanoj izjavi naveo da je tu odluku doneo posle analize presude u kojoj je Tužilaštvo pronašlo "greške dalekosežne prirode".

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta oslobodio krivice Šešelja. Za oslobadjanje su glasali predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti i sudija Mandaje Nijang, dok je sudija Flavija Latanci imala suprotno mišljenje da bi Šešelja trebalo osuditi. Šešelj je oslobodjen krivice za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje. Po presudi, vodja radikala nije kriv ni za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Presudom je utvrdjeno da su počinjeni neki od zločina iz optužnice i da su dobrovoljci SRS bili umešani u njih, ali ne po Šešeljevom naredjenju i odobrenju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track