BAJATOVIĆ: Za ekonomski prosperitet i rešavanje životnih problema!
Foto: Promo

Sporazum o saradnji SPS-a i Udruženja „Zavet otadžbini“

BAJATOVIĆ: Za ekonomski prosperitet i rešavanje životnih problema!

Politika -

Predsednik PO SPS u Vojvodini Dušan Bajatović i predsednik Udruženja „Zavet otadžbini“ general Milenko Karišik potpisali su danas pred novinarima Sporazum o saradnji. Osnovni cilj jeste da statusni i egzistencijalni problemi 220 hiljada ljudi u Vojvodini sa pravom glasa i još 270 hiljada u Srbiji koje socijalisti ne žele da zovu izbeglima i raseljenima, jer su ravnopravni sa svim građanima Srbije, budu vidljivi i da se njihovi problemi reše.

Socijalistička partija Srbije saopštava da želi da stvori platformu za rešavanje tih problema.

Nije bilo sluha za rešavanje problema

Dosadašnje vlasti, tokom dvadesetak godina nisu nas uvažile i nisu nastojale da naše probleme reše. Socijalistička partija Srbije je to učinila i smatra nas časnim ljudima. Naš je zajednički cilj da Srbija bude prosperitetna, da rešavamo važna socijalna pitanja i da se nastavi konstruktivna saradnja sa Republikom Srpskom u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Samo ekonomski jaka Srbija može da zaštiti i Srbe izvan Srbije, naglasio je general Karišik.Kandidat za pokrajinskog poslanika Dragomir Lalić je naglasio da niko od kandidata na listi SPS-JS-PPS iz ovog udruženja ne želi da gradi političku karijeru, već da se prevlada nesloga među Srbima i da se reše pitanja koja su otvorena još od 1995. godine. „Tada je većina naših članova u proseku imala 47 godina, sada imaju dvadeset više, zato je važno da steknu pravo na penziju, da se donese zakon o borcima, da se reši imovina proteranih, a to je oko 30 milijardi evra samo u Hrvatskoj, a oko 600 hiljada hektara obradive zemlje i da se ova pitanja sistemski reše u državnim institucijama. Dokumenta postoje, neka su i međunarodna, a potpisala ih je Srbija. Naši problemi će, zahvaljujući Socijalističkoj partiji Srbije posta ti vidljivi, kroz političku inicijativu da se reše“, rekao je Dragomir Lalić.

Levica još jača

Predsednik PO SPS u Vojvodini Dušan Bajatović je novinarima danas najavio da će se narednih dana na posebnim programskim konferencijama pojedinačno razgovarati o pitanjima privrede, poljoprivrede, finansija i funkcionisanja autonomije Vojvodine i o konkretnim rešenjima koje nudi Socijalistička partija Srbije. On je podsetio da je na današnji dan fašistička Nemačka bombardovala Jugoslaviju 1941. godine i da je danas u Srbiji najvažniji antifašizam. Sraman je pokušaj revizije istorije i rehabilitacije saradnika okupatora što je samo pokušaj da se srpsko društvo sukobi.

„Socijalistička partija Srbije koja baštini sve slobodarske tradicije i u Narodnooslobodilačkoj borbi i ranije neće na to nikada pristati“, rekao je Dušan Bajatović.Pitanje autonomije Vojvodine rešeno je u okviru Ustava, jesmo za nov Statut jer i posle popravki naloženih od Ustavnog suda, on nije dobar. Da, treba i nov zakon o nadležnostima, može da se razmišljai o nekim izvornim nadležnostima,koje neće zadirati u vojni,bezbednosni i poreski sistem. Dakle o zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlastinema govora. Potreban je i Zakon o imovini, ali da se ne meša sa ekonomskom regionalizacijom.

„Šesnaest godina u Vojvodini je vladajuća garnitura imala potpuno pogrešnu strategiju i kapitalna ulaganja bila su puko politikantstvo. Vojvođanska administracija je loše iskoristila 3% budžeta za kapitalna ulaganja.Novi Sad je postavljen kao položaj sa koga se puca na Beograd. Stalne ucene donele su veliku štetu. Dakle, napravljene su ozbiljne političke greške i ova vlast u pokrajini ne može više da ostane. Svi koji rade na internacionalizaciji vojvođanskog pitanja nanose veliku štetu i Vojvodini i Srbiji. Predsednik LSV bio je na samitu Lige slobodnih na Korzici i po onom što se tamo govorilo, oni su opasni separatisti. Na ovim izborima ne učestvujemo da bismo nekog prevarili. SPS neće učestvovati u političkom rijalitiju ni sa navodnom desnicom ni sa ostatkom DOS-a.Prvi su besperspektivni, a ovi drugi su opasno skrenuli sa evropskog puta i naneli veliku štetu pljačkaškom privatizacijom.

Glasanje za SPS nije bačen glas, jer ćemo uravnotežiti odnos političkih snaga u Srbiji i protivnici smo neoliberalnog koncepta. Moramo ući u teoriju rasta reindsustrijalizacijom, boljim bankarskim sistemom sa većinskim domaćim kapitalom, sa državnim intervencionizmom. To je uslov za razvoj. O tome ću narednih dana više govoriti, jer sam kandidat za premijera pokrajinske vlade i uveren sam da posle ovih izbora i našeg rezultata, ništa u Vojvodini neće moći da se rešava bez SPS-a“, rekao je u razgovoru sa novinarima Dušan Bajatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track