MULJANJE: Dve liste predale falsifikovane izjave birača
Foto: Nemanja Pancic

Predsednik RIK-a otkriva

MULJANJE: Dve liste predale falsifikovane izjave birača

Politika -

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je da je 5.000 falsifikovanih izjava predala Jedinstvena ruska stranka sa sedištem u Novom Sadu, koja je u međuvremenu povukla listu, a 1.000 falsifikovanih izjava Republikanska stranka

BEOGRAD - Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je danas da su dve stranke predale liste sa falsifikovanim izjavama birača, i da su te izjave predate MUP-u i Tužilaštvu, koji će dalje postupati u skladu sa nadležnostima. Đurđević je rekao da je 5.000 falsifikovanih izjava predala Jedinstvena ruska stranka sa sedištem u Novom Sadu, koja je u međuvremenu povukla listu, a 1.000 falsifikovanih izjava je predala Republikanska stranka.

"Izjava birača koji podržavaju izbornu listu i koja treba po zakonu da bude overena u sudu ili kod javnog beležnika je javna isprava. U oba slučaja falsifikovan je sudski pečat Osnovnog suda u Šapcu. Mi smo te izjave predali MUP-u i oni će dalje provoditi istragu", rekao je Đurđević na Pinku.

On kaže da je do sada proglašeno 18 izbornih lista, a da još deset listi ima dva dana da ispravi nepravilnosti.

Tokom izbornih procesa, kako kaže, uvek je bilo učesnika koji su gledali da izigraju izborne zakone, pa je tako od 2004. do 2008 godine bila masovna pojava izborni turizam, jer je RIK dozvoljava da stranke šalju članove biračkog odbora na biračko mesto u inostranstvo, a država je plaćala ne samo dnevnice, već i putne troškove.

Pre četiri godine, RIK je stao na stanovište da stranke imaju pravo na posmatrača u inostranstvu, koji će dobiti dnevnicu, ali posmatrač snosi troškove svog puta i troškove u inostranstvu, tako da je, kaže, iskorenjena ta pojava.

"Imali smo zloupotrebe sa članovima biračkih odbora u proširenom sastavu. Ljudi su se žalili da im podnosioci izbornih lista ne isplaćuju dnevnice, uzimaju procenat. Sada smo predvideli da se naknade ne isplaćuju preko posrednika, već da se isplate članu biračkog odbora", kaže Đurđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track