RIK: Stranke da se dogovore i da dođu da vide izborni materijal
Foto: Tanjug Rade Prelić

Transparentno

RIK: Stranke da se dogovore i da dođu da vide izborni materijal

Politika -

RIK je usvojio i da predstavnici lista materijale - zapisnike o radu biračkih odbora, zapisnike RIK, izvode iz biračkih spiskova i glasačke listiće sadržane u vrećama za odanje izbornog materijala, mogu da pregledaju u prisustvu radnika RIK-a i bez olovke

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) usvojila je večeras odluku da se predstavnicima svih izbornih lista koje su tražile uvid u materijal to i omogući, ali da sekretar RIK-a organizuje sastanak na kome će se predstavnici dogovoriti kako će pregledati materijal.

RIK je usvojio i da predstavnici lista materijale - zapisnike o radu biračkih odbora, zapisnike RIK, izvode iz biračkih spiskova i glasačke listiće sadržane u vrećama za odanje izbornog materijala, mogu da pregledaju u prisustvu radnika RIK-a i bez olovke.

Ove zahteve podnele su liste Demokratske stranke Srbije (DSS) i Pokreta Dveri, koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS), Dosta je ilo (DJB), lista koju čine Socijalistička partija Srbije (SPS) i Jedinstvena Srbija (JS) i Srpska napredna stranka (SNS). RIK je usvojio i da se listama DSS-Dveri, koaliciji oko DS-a, DJB, koaliciji SPS-JS i Zavetnicima dostave fotokopije o radu biračkih odbora overene pečatom RIK-a.

RIK je odbio prigovore kandidata za poslanike Vladimira Pavićevića koji je prijavio da se u opštini Pećinci trgovalo glasovima, odnosno da su ispred biračkog mesta broj 19. tri osobe sedele u autu i po zameni praznog gačkog listića za unapred zaokruženi davale 5.000 dinara, kao i kandidata za poslanika Aleksandra Stankovića koji je sličnu situaciju sa trgovinom glasova prijavio u Novom Sadu na izbornom mestu 155.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Prigovori su odbijeni jer o tome nema podataka u zapisniku o radu biračkog odbora, na tim biračkim mestima. Odbijen je i prigovor glasača iz Beograda, koji je tvrdio da mu je onemogućeno da glasa na izbornom mestu koje mu je bilo naznačeno kada je proveravao birački spisak na Internetu. Prigovor je odbijen jer je konstatovao da je birapogrešio izborno mesto na kome glasa.

Predstavnici DJB i Srpske radikalne stranke u RIK-u tražili su da se sva tri prigovora prihvate, jer su naveli da je "kružni listić" opšte poznati način izborne kradje i da bi na tim mestima izbori trebalo da budu ponovljeni, kao i prigovor birača, jer im se javljao veliki broj gradjana kojima se biračko mesto nije poklapalo sa onim koje su dobili uvidom u birački spisak.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačvić kazao je da je sa 8.377 biračkih mesta dostavljen 101 zapisnik sa teškom greškom, odnosno da se u tim zapisnicima ne poklapa ukupan broj listića sa zbirom važećih i nevažećih listića, ili se broj važećih listića ne podudara sa zbirom glasova koji su dobile sve stranke zajedno. Kako je naveo, moguće je da je neka od tih greška samo tehnička, odnosno da je loše upisan rezultat, a RIK će zapisnicima sa greškama i eventualnom ; ponavljanju izbora odlučivati sutra.

Predsednik RIK-a Dejan Djurdjević se i danas žalio na to da trpi pritisak medija i da su predstavnici nekih stranaka u izbornoj noći vršili pritisak na RIK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track