Najnovije vesti

DVERI I DSS: Građanski protesti ukoliko naša lista bude ispod cenzusa

Optužuju SNS

DVERI I DSS: Građanski protesti ukoliko naša lista bude ispod cenzusa

Politika

Demokratska stranka Srbije (DSS) i pokret Dveri optužili su danas Srpsku naprednu stranku da, manipulacijama sa dva odsto neprebrojanih glasova, želi da njihovu listu spusti ispod cenzusa i najavili građanske proteste ukoliko se to desi.

BEOGRAD -  Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je, na konferenciji za novinare, da SNS to pokušava da uradi kako bi Skupština Srbije izgledala onako kako to odgovara Aleksandru Vučiću i da se zato dešava da Republička izborna komisija (RIK) za 12 sati prebroji 80 odsto glasova, a onda za 72 sata ne može dva odsto. Obradović je objasnio da RIK danas ponovo broji glasove sa ta 164 biračka mesta, a da SNS razmišlja kako da izmanipuliše sa rezultatima glasanja na njima.

On je podsetio da su, u izbornoj noći, rezultati svih izbornih štabova i nevladinih organizacaja pokazali da je lista Dveri-DSS prešla cenzus, a da SNS to hoće da promeni i zato sada "pravi medijsku galamu i traži novo brojanje glasova". Radi se, prema oceni Obradovića, o očajničkom pokušaju SNS da spusti ispod cenzusa određen broj listi, posebno Dveri-DSS, kako bi "sprečili ulazak najozbiljnije opozicije u Skupštinu" i dobili još 10-20 poslanika. Mi to nećemo dozvoliti. Ako se bilo ko usudi da krši izbornu volju građana, mi ćemo organizovati građanske proteste i pozvati sve opozicione liste, narod i građane Srbije da nam se pridruže u otporu režimu koji misli da može da vlada falsifikovanjem i izbornom krađom, poručio je on.

Obradović je negirao mogućnost da se na tih 164 biračka mesta izbori ponove, jer se, po zakonu, to može uraditi samo ako su postojali prigovori, a njih nije bilo. On je ukazao i na činjenicu da je RIK promenila svoj stav i da je zaustavila brojanje glasova nakon što se njen predsednik Dejan Đurđević vratio sa sednice Predsedništva SNS, čiji je član. Predsednik DSS Sanda Rašković Ivić ocenila je da je u toku potpuna razgradnja demokratskog poretka u zemlji, koja teče u dva paralelna procesa, od kojih je prvi pokušaj obaranja ispod cenzusa liste Dveri-DSS.

Vučić želi da eliminiše opoziciju, naročito listu Dveri-DSS, zbog toga da mu niko u Skupštini ne bi čačkao po savesti i postavljao neprijatna pitanja, konstatovala je Rašković Ivić. Ona je dodala da je drugi proces pokušaj delegitimizacije liste Dveri-DSS, i to se radi kroz napise u novinama i društvenim mrežama da Evropska unija i SAD žele da ih "uguraju" u parlament. Rašković Ivić je upozorila i na izbornu krađu na Kosovu, koja je "potpuno belodana", a da bi to dokazali, lista Dvei-DSS već nekoliko dana traži da dobije fotokopije biračkih spiskova na Kosovu, gde je 2014. godine glasalo 30.000 ljudi, a sada 47.000. Kao primer ona je navela opštinu Istok, gde živi maksimalno 200 Srba, a u poslednja tri meseca u birački spisak ubačeno novih 1.000 birača.

Na pitanje da prokomentariše pretnju lidera Srpske radikalne stranke da će, ukoliko lista Dveri-DSS uđe u parlament, na ulice Beograda izvesti "desetine hiljada besnih četnika", ona je odgovorila da to samo govori da se Vojislav Šešelj stavio u funkciju SNS, i to ogoljeno i otvoreno". "Šešelj nastavlja da pravi svoj šou program. On je uvek pokazivao da je bio omiljeni opozicionar svake vlasti diktatorske provinijencije... Vučiću se preporučuje iz sve snage... Radi posao čoveka koji hoće da zabavi, zastraši i zagadi političku scenu Srbije", ocenila je Rašković Ivić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...