PUČ U DS: Šutanovac se sprema da svrgne Pajtića
Foto: Nemanja Pančić

Pakleni plan

PUČ U DS: Šutanovac se sprema da svrgne Pajtića

Politika -

Bivši ministar odbrane na tajnom sastanku u Batočini dobio podršku 72 lokalna odbora kako bi postao novi lider demokrata

Funkcioner DS Dragan Šutanovac ozbiljno se namerio da svrgne lidera demokrata Bojana Pajtića i sedne u njegovu fotelju.

Šutanovac je s tim ciljem u utorak u Batočini sazvao tajni skup predstavnika 72 lokalna odbora DS, kako bi od njih dobio podršku da bude izabran za novog predsednika stranke.

Povod za ovaj svojevrsni puč u DS i smenu Pajtića su katastrofalni izborni rezultati, naročito fijasko u Vojvodini, ali i loši potezi nakon njih - lider demokrata je pozvao simpatizere i članove da na ponovljenim izborima glasaju za Dveri. Osim toga, kako otkriva izvor Kurira iz vrh DS, Šutanovac je nezadovoljan svojom pozicijom u stranci jer više nije ni član Predsedništva, a neće biti ni poslanik, pa namerava da učini sve kako bi postao novi lider demokrata.

- Šutanovac puca na predsedničko mesto u stranci, a za to je dobio podršku na skupu u Batočini, gde su bila okupljena 72 predsednika odbora DS iz centralne Srbije. Ubedljivo najjaču podršku ima u Aleksincu. Iako su izbori pokradeni, najveći deo stranke smatra da treba da se glasa za Demokratsku stranku na ponovljenim izborima, a ne za Dveri, kako je tražio Pajtić.

Takođe, teme su bile i loš izborni rezultat, pa je dogovoreno da se traži da se što pre održi izborna skupština, na kojoj bi se birao novi predsednik DS kako bi se stranke što bolje spremila za predsedničke izbore u Srbiji - kaže naš izvor.Borba za podrškuZasad još nije potpuno jasno da li će potpredsednik DS Goran Ješić dati podršku Šutanovcu, jer se po kuloarima demokrata priča da Ješić ima Pajtićevu podršku da bude predsednik vojvođanskog odbora.- Ješić planira da se kandiduje za predsednika pokrajinskog odbora i ima objektivno veliku podršku, a ona se ogleda pre svega u podršci Bojana Pajtića - tvrdi naš izvor.Prema drugoj verziji, Ješić i Branimir Kuzmanović predvode poseban tabor, koji je u manjini i koji ne podržava Šutanovca.Od Ješića nismo uspeli da dobijemo komentar, jer „ne želi da daje izjave za Kurir“, dok Kuzmanović negirao naše tvrdnje o nezadovoljstvu u DS.- Nisu završeni ni parlamentarni izbori. Prema Statutu DS izbor rukovodstva je do 4. novembra i tema je veoma preuranjena. Ne vlada nezadovoljstvo. Nezadovoljstvo postoji zbog očigledne krađe na preko 100 biračkih mesta i na Kosovu od strane SNS - kaže Kuzmanović.Potrebna nova licaOd Šutanovca i Pajtića juče nismo uspeli da dobijemo komentar povodom ovih tvrdnji, jer nisu odgovarali na naše pozive.Analitičar Branko Radun smatra da je pobuna u DS očekivanea zbog lošeg rezultata stranke na izborima, ali i poraza u pokrajini.- U Novom Sadu, od šest lista, DS je poslednji. To je stvarno loše, ali mislim da ni Šutanovac nije rešenje. Bolje bi bilo da novi predsednik DS bude neka nova ličnost, s obzirom na to da je Šutanovac bio deo vlasti koja je kompromitovala DS. Ne vidim koliko bi demokrate dobile s njim, kako bi se povratili od ovog poraza. Ali sada su velike šanse za smenu Pajtića, jer je doživeo debakl i nije uspeo da stabilizuje poziciju DS- ocenjuje Branko Radun.

Rat i na TviteruŠUTANOVAC TERAO PO SVOMDa sukob Pajtića i Šutanovca postaje sve dublji, govore i oprečni stavovi u javnosti. Pajtić je pozvao demokrate da na ponovljenim izborima glasaju za Dveri, dok je suprotan stav o tome Šutanovac podelio na svom Tviter profilu.- Branimo svaki glas, ne dozvoljavamo krađu, ali glasamo za Demokratsku stranku! - napisao je Šutanovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track