ZAVERA: Tončev i Ružić vrbuju Palmu protiv Dačića
Foto: Aleksandar Jovanović

Komešanje u SPS posle izbora

ZAVERA: Tončev i Ružić vrbuju Palmu protiv Dačića

Politika -

Funkcioneri SPS pokušavaju da „drmnu“ fotelju lideru Ivici Dačiću, ali i da ga nateraju da odu u opoziciju, a u tome traže pomoć lidera JS

Socijalistička partija Srbije mogla bi da pretrpi značajne promene ukoliko deo te stranke ostvari svoj naum. Kako Kurir saznaje, visoki funkcioneri SPS Branko Ružić i Novica Tončev drmaju fotelju lideru Ivici Dačiću, a u tome traže pomoć lidera JS Dragana Markovića Palme!Prema našim informacijama, deo rukovodstva SPS pokušava da ubedi Dačića da ne uđe u koaliciju sa SNS jer smatra da bi to donelo veliku štetu stranci.- Ružić i Tončev ozbiljno su se nameračili da SPS ovaj put ne uđe u vladu sa SNS, poučeni iskustvom u prethodnoj vladi. Misle, a i glasovi koji su dobili na izborima, pokazuju da je stranka dosta izgubila dok je bila u vlasti s naprednjacima. U tome imaju veliku podršku dela stranke, a sada pokušavaju da uz sebe privole i Palmu. Čak su i rešeni da probaju da smene Dačića u slučaju da se karte posle kalkulacija o sastavu vlade ne promešaju kako treba - kaže naš izvor.Kafanske pričePalma se, kako tvrdi naš sagovornik, na to nedavno i požalio svojim prijateljima.- Rekao mi je da ga Ružić i Tončev pritiskaju da se okrene protiv Dačića, pa čak i da planiraju da ga smene. Vajkao se da ne zna šta da radi - otkriva izvor Kurira.Ružić, međutim, nije hteo da priča o ovoj temi.- Nemam komentar - kratko je rekao potpredsednik SPS.Tončev je, međutim, bio nešto rečitiji.- Dačić je za mene predsednik SPS. Ne učestvujem u njegovoj smeni preko novina. Naš odnos je iskren i sve jedan drugome kažemo u oči - kazao je on.Palma, s druge strane, ističe da su lider SPS i potpredsednik s najbritkijim jezikom u odličnim odnosima.Neće sa naprednjacima- Ma to nema veze. Novicu Tončeva sam poslednji put video pre mesec dana, i to u kampanji. A Bane Ružić i Ivica Dačić su u veoma dobrim odnosima, oni su pre svega drugovi. Pustite to rekla-kazala, nije baš tačno to što ljudi pričaju po kafanama. Ružić je realno veran Dačiću, on je moj veliki prijatelj i nikad se neće desiti tako nešto. Niti je čovek to pokušavao, niti hoće - tvrdi Palma.Lider SPS Ivica Dačić kratko je poručio:- To su gluposti.Branko Ružić i Novica Tončev su, podsetimo, otvoreno rekli da nisu za to da SPS ponovo uđe u vladu s naprednjacima.

Stav analitičaraNIKOLIĆ: SPS ĆE PUĆI ODE LI U OPOZICIJUAnalitičar Milan Nikolić smatra da će SPS proći kao bos po trnju ako ne bude na vlasti:- SPS je veoma dugo na vlasti i prilično bi izgubio. I ljudstvo, ali i podršku birača. Neki od članova bi prešli u SNS, a Dačić bi verovatno bio smenjen. To bi, recimo, mogao da uradi Ružić. Oni imaju dve vrste birača, stare socijaliste i mlade snage, a ostali bi i bez jednih i drugih kada bi otišli u opoziciju. Ne bi mogli ni da preuzmu liderstvo u opoziciji jer ih ni druge stranke, ali ni birači, ne vide tako, a teško bi Dačić, kao čovek koji je godinama učestvovao u vlasti, mogao da bude toj u ulozi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track