FRANCUSKA AMBASADORKA MORO: Napredak u regionalnoj saradnji uprkos krizi
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Rezultat napornog rada

FRANCUSKA AMBASADORKA MORO: Napredak u regionalnoj saradnji uprkos krizi

Politika -

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro izjavila je da je u saradnji među zemljama Zapadnog Balkana postignut napredak što pokazuje i današnji Forum civilnog društva, koji se održava u srpskoj prestonici.

U pauzi tog skupa, Moro je ocenila da bi takav događaj bio nezamisliv pre nekoliko godina.

"Iako povremeno ima kriza i poteškoća, a ponekad i koraka unazad, vidim napredak u regionu", istakla je Moro.

Govoreći o samitu o Zapadnom Balkanu, koji će biti održan u Parizu 4. jula, francuska ambasadorka kaže da će njime biti obuhvaćeno više važnih tema, od kojih svaka iziskuje složenu saradnju kako među zemljama u regionu, tako i u gradu u kojem se održava.

"To nije samo jedan dan, već je to rezultat rada koji se odvija cele godine", rekla je Moro, dodavši da Francuska u pripremama za samit sarađuje sa Austrijom, gde je održan prethodni takav skup, i institucijama EU.

"Danas vidimo, da i civilne ogranizacije učestvuju u tome", konstatovala je ambasadorka, koja ukazuje da civilno društvo ima koristi od odluka koje se donose u okviru samita o Zapadnom Balkanu.

Moro je izrazila optimizam, jer, kako je rekla, "ohrabruje kada vidimo toliko organizacija koje predstavljaju zemlje u regionu i razgovaraju o različitim temama kao što je rešavanje bilateralnih pitanja, pomirenje, očuvanje prirodne sredine i reforma administracije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track