SAD JE I PRAVOSNAŽNO: Radeta, Jojić i Ostojić definitivno ne idu u Hag

Viši sud u Beogradu

SAD JE I PRAVOSNAŽNO: Radeta, Jojić i Ostojić definitivno ne idu u Hag

Politika -

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu danas je pravosnažno odlučio da se troje funkcionera Srpske radikalne stranke ne izruči Haškom tribunalu, pošto je tročlano veće Odeljenja za ratne zločine potvrdilo rešenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjeni uslovi za njihov izručenje.

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, odluka veća je pravosnažna i izvršna i na nju nije moguće ulagati vanredne pravne lekove i ne može se tražiti odlaganje izvršenja, saopštio je danas Viši sud.

SRBIJA NE IZRUČUJE RADIKALE: Radeta, Jojić i Ostojić ne idu u Hag!

Veće je naime potvrdilo rešenje sudije za prethodni postupak kojim je utvrđeno da nije ispunjena nijedna od kumultivnih pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa haškim tribunalom, a to je da se radi o krivičnim delima iz članova 2,3,4 i 5 Statuta tribunala - najteži ratni zločini, genocid i zločine protiv čovečnosti, dok se radikali terete za nepoštovanje suda.

Haški tribunal je u januaru 2015. godine izdao nalog za hapšenje i izručenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja koji je u međuvremenu oslobođen optužbi prvostepenom presudom tog Tribunala.

ZADOVOLJNI VOJVODA Šešelj: Bramerc mi je ponovo p...šio!

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tuĹžilaĹĄtva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge. Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track