Najnovije vesti

ČEDA JOVANOVIĆ POSLE KONSULTACIJA: Ako me Vučić pozove u vladu, razgovaraću s njim!
Foto: Zorana Jevtić

Sastanak s predsednikom Nikolićem

ČEDA JOVANOVIĆ POSLE KONSULTACIJA: Ako me Vučić pozove u vladu, razgovaraću s njim!

Politika

BEOGRAD - Lider LDP i predstavnik liste SDS-LDP-LSV "Savez za bolju Srbiju" Čedomir Jovanović izjavio je danas da će, ako dobije poziv Aleksandra Vučića za učešće u vladi, o tome razgovarati sa njim, dodajući da za njega nije bitno da dobije mesto u Nemanjinoj već da se vodi drugačija politika.

"Nas interesuje politika koja mora biti drugačija. Pitanje vlade nije samo pitanje mandata, već sposobnosti da se daju odgovori na sva pitanja koja su ostala otvorena iza vlade koja odlazi", rekao je Jovanović novinarima posle konsultacija sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

UŽIVO KURIRTV KONSULTACIJE KOD NIKOLIĆA: Muamer Zukorlić na razgovoru u Predsedništvu

Na te konsultacije nisu došli lideri SDS Boris Tadić i LSV Nenad Čanak, a Jovanović je, na pitanje da li uopšte postoji ta koalicija, rekao da oni normalno sarađuju, da su razgovarali o tome šta će reći predsedniku, te da su na konsultacije došli predstavnici tih stranaka Marko Đurišić i Đorđe Stojšić.

"Tadić i Čanak su imali razloga da ne dođu na konsultacije, ali to ne umanjuje naš dogovor", podvukao je Jovanović. Lider LDP je rekao da građani od njih mogu očekivati beskompromisnu borbu za evropske integracije, stabinost i mir u regionu i demokratizaciju društva, dodajući da nije siguran da je to uvek politika i Aleksandra Vučića.

Jovanović je, upitan da li je razgovarao sa Vučićem o učešću u vladi, rekao da nije i da će o tome javnost obavestiti ako do toga dođe. "Mislim da bi bilo normalno da razgovaraju sa mnom i sa drugima, a kakav će odgovor biti, to ne mogu da vam kažem", rekao je Jovanović. Primetivši da bi s njim u vladu došlo "mnogo toga što je problematično za Vučića i SNS", Jovanović je rekao da on ne može da sedi na dve stolice, pre podne u Moskvi, a po podne u Briselu i Vašingtonu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Došlo se do kraja te političke dvoličnosti, mora se jasno reći koji su nam ciljevi i kako ih ostvariti", rekao je Jovanović. Upitan da li vidi sebe u vladi, rekao je da se i bavi politikom kako bi bio u vladi, ali da je pitanje u kojoj vladi i kada. "Niko me nije u vladu ni zvao. Ja nisam u poziciji u kojoj mogu da biram, ali nisam ni čovek koji bi po svaku cenu radio ono u šta ne veruje. Ako budem razgovarao sa Vučićem, posle ću razgovarati i sa stranačkim organima, pa ću obavestiti javnost", rekao je Jovanović.

Marko Đurišić: Nikolić će danas poveriti mandat Vučiću

Funkcioner SDS Marko Đurišić rekao je da SDS neće u vladu sa Aleksandrom Vučićem, ali da će biti konstruktivna opozicija, dodajući da ih je predsednik obavestio da će danas poveriti mandat Aleksandru Vučiću. Ni LSV sasvim sigurno neće biti deo vladajuće većine na repuibličkom nivou, potvrdio je funkcioner te stranke Đorđe Stojšić, dodajući da, kako sada stvari stoje, to neće da se desi ni na pokrajinskom nivou. Stojšić je novinare podsetio da SNS i na pokrajinskom nivou ima većinu da sama formira pokrajinsku vladu. "Za sada nisu vođeni nikakvi razgovori i od SNS zavisi koga vidi kao partnera. Kako sada stvari stoje, mislim da LSV neće biti ni deo pokrajinske vlade", rekao je on.

Đurišić: Nikolić će danas poveriti mandat Vučiću

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poveriće danas mandat za sastav vlade lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću, preneo je novinarima funkcioner SDS Marko Đurišić. On je posle konsultacija o vladi sa Nikolićem, preneo da je predsednik predstavnike liste SDS-LDP-LSV Savez za bolju Srbiju obavestio da planira da na kraju dana da mandat Vučiću. "Predsednik pretpostavlja da Vučić ima većinu s obzirom na izborni rezultat i od njega očekuje dalje razgovore oko učešća drugih stranaka u vladi", rekao je Đurišić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...