HOĆE SRBE NA VRBE  Mahniti hodža iz BiH zove u rat protiv Srba!
Foto: Profimedia

Zapaljivi govori i poruke mržnje prema Srbima širom Balkana

HOĆE SRBE NA VRBE Mahniti hodža iz BiH zove u rat protiv Srba!

Politika -

BEOGRAD - Prostor bivše Jugoslavije zahvatio je novi talas nacionalističkog ludila i otvorene mržnje prema Srbima.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pozvao je Bošnjake u rat protiv Srba, uvredljivo ih nazivajući Vlasima, dok su u Zagrebu osvanule nalepnice s pozivom na istrebljenje srpskog naroda!Govoreći o lokalnim izborima u BiH, Kavazović je u zapaljivom govoru u Švajcarskoj pozvao Bošnjake koji žive u toj zemlji da se registruju i glasaju na lokalnim izborima u Srebrenici kako ne bi vlast došla u ruke „Vlaha“.Priziva krv- Nećemo halaliti (oprostiti) nikome ko bude mogao, a ne bude hteo. Svako ko može dati svoj glas, svako ko može da se registruje, svako ko može dozvoliti da Vlah (Srbin) ne vlada u Srebrenici. Nek mu je haram (nečisto) ako to ne učini... To je naše i to ne možemo ostaviti. Birajte, Bošnjaci, da li da na svakih 20-30 godina krv lijemo ili da izađemo na izbore - rekao je on.Nakon toga on je, ništa manje vatreno, pozvao Bošnjake da se bore za Srebrenicu.- Naša kuća je naša obaveza, a sačuvati Srebrenicu pogotovo. Valja se protiv njih i mezarovima (grobljima) braniti. Ostanite budni za svoju domovinu - poručio je Kavazović.Profesor na Fakultetu političkih nauka Miroljub Jevtić upozorava da je cilj Islamske zajednice BiH da Srbi nestanu s ovih prostora.Nastavak iste politike- Vrh Islamske zajednice čitavu svoju politiku gradi na mržnji prema Srbima i njena ambicija je uništenje Srba na području BiH. Dakle, ne samo uništenje RS nego uništenje Srba i srpske egzistencije na prostoru Srbije. Celokupno islamsko starešinstvo BiH je devedesetih godina, pred rat i u toku rata, bilo jedina zajednica koja je zvanično pozivala na rat i na uništenje nemuslimana. Ta politika se kontinuirano nastavlja, a izjava gospodina Kavazovića jeste potvrda te priče - kaže Jevtić.Iz Islamske zajednice BiH do zaključenja broja nismo dobili komentar.Istovremeno, poruke mržnje prema Srbima stigle su i iz Hrvatske. Usred Zagreba, na ulasku u vrtić, izlepljene su jezive nalepnice na kojima su nacrtane siluete ljudi obešenih o stablo i natpis na engleskom: „Serbian family tree“ (srpsko porodično stablo). Time je, na drugačiji način, poslata zloglasna ustaška poruka „Srbe na vrbe“.Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta konstatuje da su ovakve nalepnice postale potpuno uobičajena pojava u Hrvatskoj.Vlast se pravi luda- U skoro svim gradovima u Hrvatskoj mogu se videti desetine hiljada grafita, kako fašističkih, tako i ustaških simbola. Ali natpisi kao što su „Kolji Srbe“, „Ubij Srbina“, „Srbe na vrbe“, „Smrt četnicima“ i „Vesele ustaše“ jasna su poruka da postoji govor mržnje i poziv na nasilje prema Srbima. Lokalne vlasti u tim gradovima i opštinama ne preduzimaju nikakve mere da se ti grafiti obrišu, čime šalju poruku da se prećutno s njima slažu - kaže Linta.

Alarmantno manastir na meti ekstremistaALBANCI NAPADAJU VISOKE DEČANE?!Prištinski mediji upozoravaju da bi danas moglo doći do nereda i eskalacije nasilja kod manastira Visoki Dečani, gde su Albanci zakazali protest.Rukovodstvo opštine Dečani zakazalo je u podne demonstracije protiv odluke kosovskog Ustavnog suda kojom se manastiru Visoki Dečani potvrđuje vlasništvo nad zemljom za koju opština tvrdi da je društvena svojina.Predsednik opštine Dečani Rasim Seljmanaj kaže da ne isključuje eskalaciju situacije.- Ovakva odluka suda je protivna prijateljskim odnosima, nepravedna je i pod uticajem politike - rekao je Seljmanaj.Ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je da je važno da protest kosovskih Albanaca u Dečanima ne bude usmeren protiv SPC i tamošnjih Srba.

Milorad DodikVRAĆA SE JEZIK MRŽNJEPredsednik RS Milorad Dodik ocenio je kao skandalozan govor Huseina Kavazovića.- Ovom izjavom je naneo štetu Islamskoj zajednici i sebi. Pozivam ga da odbaci jezik mržnje i retoriku svog prethodnika, koga smo upamtili kao vodećeg bošnjačkog političara - rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track