SAŠA JANKOVIĆ: Bitno je da policija i tužilaštvo odrade svoj posao
Foto: Nebojša Mandić

Slučaj Savamala

SAŠA JANKOVIĆ: Bitno je da policija i tužilaštvo odrade svoj posao

Politika -

NOVI SAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas, povodom rušenja objekata u Savamali da je to stranputica kojom je neko mislio da može da se krene.

Janković je kazao da je sve što je do sada objavio o tom slučaju potkrepljeno činjenicama i rezultatima istrage koju su sproveli on i njegovi saradnici.

"Neko je pomislio da može da preuzme vlast i da će zastrašivanjem građana da ih ućutka. Ovaj slučaj ima mnogo nivoa - pravni, politički, ali i disciplinski. Smatram da policijski komandir koji je pristao da policija ne reaguje, više ne može da obavlja taj posao", rekao je ombudsman na RTV.

Janković je objasnio da kolege nalogodavca "svakodnevno žrtvuju živote poštujući zakone, a da je onaj ko je pristao da ne reaguje" pokazao da "nije dostojan da bude policajac".

"Mora da se uradi nešto po vertikali. Mora doći do korenitih promena", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, on je pokrenuo i postupak kontrole rada gradskih vlasti, istakavši da će policija morati da otkrije ko je rušio objekte, jer on nema nadležnost za to.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Pokrenuo sam postupak za utvrđivanje šta su gradske službe radile nakon rušenja. Prvo, teren je raščišćen, a nije dat vremenski period vlasnicima da to urade, kako zakon nalaže. Gradske vlasti su reagovale mimo svih procedura", smatra Janković.

On je podsetio da je utvrdio da je policija napravila propust samim tim što nije reagovala na poziv u pomoć građana.

"Na snimcima iz policije koje sam preslušao poziva je bilo, a operaterka nije znala kako da odgovori na njih. Tek kada se čulo da se radi o terenu gde će biti 'Beograd na vodi' odlučeno je da se ne reaguje. Zato sumjam da je sve isplanirano", rekao je Janković.

On je ocenio da krivci treba da dobiju najtežu disciplinsku kaznu - otkaz, ali ne operaterka, već oni koji su odlučivali te noći.

"Bitno je da policija i tužilaštvo odrade svoj posao i da se vrati poverenje građana u institucije", rekao je zaštitnik građana.

On je ocenio da će do raspleta tog slučaja doći tek kada se oglasi tužilaštvo. Govoreći o samom projektu "Beograd na vodi", Janković je rekao da je on za to da se priobalje grada uredi, ali na zakonit način.

"Štetu tom projektu su naneli oni koji kroz pravnu silu pokušavaju da proguraju taj projekat, i to na brzinu i preko noći", ocenio je Janković.

Komentarišući izjavu premijera Aleksandra Vučića da su oni koji ruše imali "dobre namere da nešto lepo urade za Beograd", on je podsetio na staru izreku da je "put do pakla popločan dobrim namerama", a da državni organi treba da postupaju po zakonu, a ne "dobrim namerama".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Isto sam i rekao i vlasnicima porušenih objekata - ako misle da imaju pravo, neka pravdu potraže na sudu", zaključi je Janković.

Država da se ogradi od pisanja Informera

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da bi državni organi trebalo da se ograde od pisanja dnevnog lista "Informer" o ambasadorima SAD i Evropske unije Kajlu Skatu i Majklu Devenportu i izrazio zabrinutost zbog toga što se građani nazivaju izdajnicima i stranim plaćenicima.

"Šta ćemo ako neko neobavešten poveruje tom tabloidu i reši da pomogne svojoj državi. Hoćemo li opet da pričamo da je neki idiot to uradio. Mislim da je nedopustivo da se na takav način ljudi prave izdajnicima i stranim plaćenicima", rekao je Janković za Radio-televiziju Vojvodine.

On je dodao da neće braniti dvojicu ambasadora, jer smatra da sami mogu da se zaštite, ali da je neophodno da Vlada Srbije objavi zvanični demanti novinskih napisa o tome da oni pokušavaju da destabilizuju državu i vlast Srpske napredne stranke.

"Kada se jedan tabloid poziva na zvanične organe i dokumenta, ne može se više pričati o stavu tabloida. To nije običan tabloid, samim tim što predsednik vlade izuzeto poštuje vlasnika tog lista. To što se pojavljuje u 'Informeru', nije nešto što je mrsko predsedniku vlade", rekao je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja