Joksimović: Do kraja godine još dobrih vesti za Srbiju
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednica Centra za spoljnu politiku

Joksimović: Do kraja godine još dobrih vesti za Srbiju

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da očekuje da Srbija nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 do kraja godine otvoriti još nekoliko poglavlja, među kojima su i poglavlja 25 i 26 koja se odnose na nauku i obrazovanje i kulturu.

"Očekujem da ćemo u ovoj godini još tri-četiri poglavlja biti u prilici da otvorimo. Ona nisu sva pođednako kompleksna i komplikovana za implementaciju i to će biti neka koja se u kratkom roku mogu otvoriti i zatvoriti, kao što su poglavlja 25 i 26", rekla je Joksimović.

Joksimović je navela i da u administrativno-tehničkom smislu pregovarački proces Srbije neometano teče dalje, da će se poglavlja otvarati u zavisnosti od naše brzine i umešnosti u zaokruživanju reformskih procesa, što je kljlučno za Srbiju.

Ukazala je i da su poglavlja 23 i 24 toliko kompleksna da je EU utvrdila da ih je neophodno otvoriti među prvima i kao poslednje ih zatvoriti.To je, kako kaže, praksa koja je primenjena i u slučaju Crne Gore."Ta poglavlja se odnose na pravnu državu, vladavinu prava, ljudska prava, kriminal, slobodu govora. Srbija će biti u obavezi da promeni Ustav u okviru ovih poglavlja, u okviru naše pregovaračke pozicije mi smo predvideli da to bude do kraja 2017. i odnosiće se na pitanje dela suvereniteta, pitanja koja se odnose na pravo glasa u EU i pravo izbora za EU institucije", rekla je Joksimović.

Govoreći o blokadi otvaranja tih poglavlja od strane Velike Britanije i Hrvatske, Joksimović je rekla da joj se čini da je u slučaju Britanije bio u pitanju tehnički problem u trenutku organizacije Bregzita, a da je Hrvatska pokušala da zloupotrebi činjenicu punopravnog članstva.Slučaj hrvatske blokade, podseća, nije jedini, budući da se dešavalo da Slovenija blokira Hrvatsku, Italija Sloveniju, Francuska Španiju.

"Ovo nije jedini slučaj, ali je interesantno da je došao u relativno ranoj fazi , kada su ključne zemlje EU došle do zaključka da smo ispunili uslove i da Srbija treba da otvori poglavlja 23 i 24", rekla je Joksimović.Upitana kako će otvaranje poglavlja uticati na ekonomiju, Joksimović ističe da je vladavina prava ključna za strane investitore i da možemo da budemo zadovoljni što konačno krećemo u suštinu procesa koji reformiše svaku državu u razvijenu demokratiju.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track