NEIZVESNA TRKA ZA GENERALNOG SEKRETARA UN: Gutereš vodi, Jeremić za sada na 3. mestu
Foto: Fonet AP I AP

Neformalni rezultati prvog kruga glasanja

NEIZVESNA TRKA ZA GENERALNOG SEKRETARA UN: Gutereš vodi, Jeremić za sada na 3. mestu

Politika -

Nakon prvog kruga glasanja za generalnog sekretara UN, kako pokazuju neformalni rezultati, vodi bivši portugalski premijer Antonio Gutereš, dok je na drugom mestu nekadašnji slovenački predsednik Danilo Tirk, javio je u četvrtak AP.

Treće mesto dele troje kandidata - bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, Bugarka Irina Bokova koja je na čelu UNESCO i bivši šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, navodi AP pozivajući se na dvoje diplomata koji su tražili da ne budu imenovani.

"Sve što mogu da kažem je da sam izuzetno zadovoljan rezultatom i da imamo dobru poziciju uoči drugog kruga glasanja. Postoji mogućnost da se ono održi već iduće nedelje", izjavio je Jeremić.

"Nastavljamo sa dinamičnom kampanjom i u drugi krug ulazimo sa opreznim optimizmom", istakao je on.

Savet bezbednosti UN od 15 članova odlučio je da ne objavljuje rezultate tajnog glasanja o 12 kandidata od kojih će jedan od 1. januara naslediti Ban Ki-muna, navodi AP.

Bivša novozelandska premijerka Helen Klark je četvrta, a na petom je kandidatkinja Argentine Suzana Malkora, rekle su diplomate.

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić dobila je 11 "obeshrabrujućih'' glasova, najviše od 12 kandidata, navode diplomate.

Troje kandidata na dnu liste su Kristijana Figeres iz Kostarike, bivša šefica moldavske diplomatije Natalija German i ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić, rekli su diplomati, prenosi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track