NA TIHOJ VATRI: Dačić se preznojava, ostaje bez resora
Foto: Marina Lopičić

Šef naprednjaka i dalje drži partnere u neizvesnosti

NA TIHOJ VATRI: Dačić se preznojava, ostaje bez resora

Politika -

Mandatar Aleksandar Vučić ni juče nije zakazao finalni sastanak sa SPS, a socijalisti i dalje ne znaju ni da li će zadržati tri ministarstva ili će spasti samo na dva

Lider SNS Aleksandar Vučić i dalje drži socijaliste i njihovog šefa Ivicu Dačića na tihoj vatri, te oni i dalje ne znaju da li će zadržati tri ministarstva ili spasti na dva, saznaje Kurir. Prema našim informacijama, Vučić najveće nedoumice ima u vezi sa tim kome će poveriti Ministarstvo prosvete i resor odbrane.Kako Kurir saznaje, SNS će večeras održati sednicu Predsedništva na kojoj bi Vučić trebalo da saopšti sastav kabineta, a onda će to biti tema i njihovog Glavnog odbora. Bez obzira na to, kako tvrdi izvor Kurira, socijalisti i dalje ne znaju kada će s naprednjacima biti finalizovani dogovori o vladi.

- Ne znamo ni kada će konačno biti odlučeno u kom formatu ulazimo u vladu, koliko ministarstva ćemo u ovoj vladi voditi, da li dva ili tri, ni da li će Dačić voditi spoljne poslove. Ništa nije sigurno - kaže izvor iz SPS.S druge strane, u SNS kažu da je Vučićev spisak za ministre gotov i da lider naprednjaka razrešava poslednje nedoumice.- Izvesno je da Željko Sertić neće ostati na čelu Ministarstva privrede, već bi trebalo da ode na mesto direktora EPS, a jedna od opcija je da ga zameni bivši ministar Goran Knežević ili čak nekadašnji prvi čovek vojske Bratislav Gašić. Najverovatnije neće ostati ni ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali i ministar bez portfelja Velimir Ilić - kaže naš izvor.Jedna od opcija je, dodaje naš sagovornik iz SNS, da Ministarstvo prosvete pripadne socijalistima.- Ako Aleksandar Antić ne bude zadržao resor energetike, onda bi Vučić mogao da to ministarstvo da Dačiću - objašnjava izvor.

Iako je bilo najava da će neka od ministarstava biti promenjena, došlo je do promene plana, te će ostati isti broj resora, ali i ista formacija Vučićevog kabineta.- Izvesno je da neće biti doneti ni zakon o vladi ni zakon o ministarstvima baš zato što neće biti nikakvih izmena u Nemanjinoj 11. Očekuje se da će u ponedeljak stići zahtev za održavanje sednice Skupštine i da vlada bude formirana kada je i najavljeno. Ako Ivan Tasovac ne ostane na mestu ministra kulture, postoji šansa da ga zameni v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić - kaže naš izvor.Ipak, funkcioner SPS Aleksandar Antić rekao je juče da se razgovori o ulasku SPS u novu vladu vode na najvišem nivou i da je optimista da će doći do dogovora.- Novog ministra rudarstva i energetike, bio to ja ili neko drugi, čeka restrukturiranje javnih preduzeća, te se treba baviti sređivanjem stvari u javnim preduzećima - rekao je Antić.

Ovo će morati da nauče„ZAKLINJEM SE NA ODANOST SRBIJI...“Nova vlada Srbije mora u parlamentu da dobije podršku najmanje 126 poslanika, koji istovremeno glasaju o programu vlade, izboru predsednika i članova vlade. Mandat vlade počinje da teče polaganjem zakletve. Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track