(FOTO) OVAKO SE PRIŠTINA DODVORAVA AMERICI: Bajdenu auto-put, Klintonu bulevar, Hilari bista i butik
Foto: Profimedia

(FOTO) OVAKO SE PRIŠTINA DODVORAVA AMERICI: Bajdenu auto-put, Klintonu bulevar, Hilari bista i butik

Politika -

PRIŠTINA - Albanci na Kosovu su toliko zahvalni Americi i najvišim državnicima SAD, da to iskazuju na najvidljivije moguće načine, davanjem imena ulicama, podizanjem spomenika, a grad okićen američkim zastavama veoma je česta pojava.

Tako će danas potpredsednik SAD Džozef Bajden posetiti deo autoputa Od Gnjilana do Uroševca, koji vodi ka američkoj vojnoj bazi "Bondstil" koji su prištinske vlasti nazvale po Bajdenovom preminulom sinu Bou, koji je svojevremeno volontirao na Kosovu.

Auto-put Bo Bajden (Foto: Rojters)
Auto-put Bo Bajden (Foto: Rojters)

Bo Bajden nije prvi kome su prištinske vlasti ukazale takvu čast. Već 2002. godine jedna od glavnih bulevara u Prištini dobio je ime po bivšem predsedniku SAD Bilu Klintonu, za vreme čijeg mandata je NATO više od tri meseca bombardovao Srbiju.

Klintonu bulevar i spomenik

Međutim, sam bulevar nije bio dovoljan da se pokaže zahvalnost SAD, pa mu je 2009. godine u centru Prištine podignut spomenik visok šest metara, čijem je otkrivanju prisustvovao i sam Bil Klinton.

Statua predstavlja nekadašnjeg američkog predsednika kako drži dokument od 24. maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak trupa SAD na Kosovo.

Butik "Hilari"

U iskazivanje ljubavi prema SAD ovog leta uključio se i grada Saranda sa juga Albanije koji je doneo odluku da postavi bistu Hilari Klinton "u znak zahvalnosti za sve ono što je Hilari uradila za albanski narod", prenosi Blic.

Replika biste Kipa slobode

Bista će biti postavljena na glavnom bulevaru uz obalu, a već je i izvajana. Koliko su SAD popularne na Kosovu pokazuje i hotel Viktorija u širem centru Prištine na čijem je vrhu replika biste Kipa slobode iz Njujorka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track