NIKOLIĆ: Referendum U RS je stvar RS i njenih građana
Foto: Zorana Jevtić

Mešanje narušava suverenitet i integritet

NIKOLIĆ: Referendum U RS je stvar RS i njenih građana

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Republika Srpska (RS) sama vodi svoju politiku, na šta ima pravo, a da će Srbija poštovati svaku odluku gradjana na najavljenom referendumu o Danu RS.

"Referendum je u rukama RS i njenih građana, samo oni odlučuju o svojoj sudbini. Rezultati nekada ne budu po volji široj zajednici, ali nikakvo mešanje nije ni poželjno jer predstavlja rušenje suvereniteta i integriteta", rekao je Nikolić u Beogradu, u pauzi 23. kongresa vizantologa.

Upitan o sve većim pritiscima stranih zemalja da se prizna nezavisnost Kosova i Metohije, on je kazao da pritisak oduvek postoji, a u njegom sprovođenju prednjače Sjedinjene američke države (SAD), Turska, neke članice Evropske unije (EU).

"Svako sprovodi svoju politiku, neko čak pokušava da sprovodi politiku malih zemalja. Treba izdržati i boriti se svim snagama i sa svim svojim prijateljima. Nikada Kosovo neće biti članica Ujedinjenih nacija, dok god postoje Srbija i njeni prijatelji u ovom sastavu Saveta bezbednosti (SB)", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, platforma koju je napisao za očuvanje Kosova, u rukama je Vlade Srbije.

Govoreći o aktueloj polemici u javnosti o bivšem predsedniku Srbije SRJ Slobodana Miloševića, Nikolić je rekao da će javnost uvek oko Milođevića, kao i po pitanju još nekih ličnosti biti podeljena.

"Ne treba Srbiju deliti i kada se podiže spomenik treba razmisliti o tome da liće on poslužiti da gradjani iskažu svioje jedinstvo ili sukobe, im pre što spomenik Miloševiću ne bi ni fizički opstao jer bi se verovatno samozvane demokrate služile vandalizmom", rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track