Najnovije vesti

Poslanici ne daju da im vade organe! Svojoj deci dao bih i srce i bubreg i pluća, ali...
Foto: Stefan Jokić

Pukla humanitarna kampanja

Poslanici ne daju da im vade organe! Svojoj deci dao bih i srce i bubreg i pluća, ali...

Politika

Mnogi parlamentarci još nisu uzeli donorsku karticu, neki zbog zdravlja, a pojedini se vade da su matori.

Većina poslanika Skupštine Srbije nije velikodušna kad je reč o doniranju njihovih organa posle eventualne moždane smrti! Tako mnogi nisu još razmišljali o tome, neki su, kažu, matori za tako nešto, a ima i onih koji su izričito protiv i ne pada im na pamet da slede primer premijera Aleksandra Vučića, koji je najavio da će potpisati donorsku karticu.Najglasniji protivnik je lider SRS Vojislav Šešelj.

- Protiv toga sam jer se organi uzimaju sa živih ljudi. Srce im kuca, krvotok im radi. Bez dozvole za života onoga ko strada u nesreći ili bez dozvole njegove porodice, apsolutno sam protiv toga - naglašava kategorično Šešelj. Ipak, ako bi nekom njegovom najbližem zatrebao bubreg, dao bi bez razmišljanja.

- Svojoj deci bih dao i srce i bubreg i pluća, šta god kad bi zatrebalo, ali smatram da je to privatna stvar svakog čoveka. Međutim, na silu da se uzimaju organi - kaže on, a ima još jednu primedbu na ministre koji su zaveštali organe.

- Neće niko uzimati njima organe, nego će uzimati sirotinji i davati onima koji imaju velike pare da plate - smatra Šešelj.PUPS podržava inicijativu da se zaveštaju organi, ali su prešli starosnu granicu, ističe poslanik te stranke Momo Čolaković.

- Mi smo u izvesnom smislu zaštićeni. Pošto smo u godinama, ne spadamo u tu kategoriju. Inače, pozdravljamo tu aktivnost - kaže Čolaković.Predsednik Komunističke partije Joška Broz vadi se da ne zna gde to može da uradi.

- Ne znam gde to može, ali ako bude, hoću sigurno. Kad bude bio povoljan trenutak - kaže Broz, a na pitanje koji trenutak čeka, odgovara:

- Pa, kad ne budem morao da idem da tražim gde se to radi, nego kad neko dođe u parlament. Nemam ništa protiv toga, možda nekome mogu da pomognu moji organi, šta će meni kad umrem.Poslanik SDPS Ivan Bauer priznaje da nije dosad razmišljao o ovom činu.- Ne znam da li ću posle našeg razgovora početi o tome da razmišljam, ali svakako podržavam zaveštanje organa. Trenutno imam bronhitis, pa ne znam da li bih mogao da doniram pluća - našalio se Bauer.Poslanik SPS Novica Tončev ne bi se odlučio na ovaj korak bez odobrenja porodice.- Nisam o tome razmišljao, ali nemam ništa protiv ako jednog dana može drugi život da se spase. Morao bih da se konsultujem sa članovima porodice - rekao je Tončev.S druge strane, poslanica DS Nataša Vučković zaveštala je organe pre više od pet godina.- Ne znam da li su moje kolege to uradile, to je lična odluka, nije stranačka - ističe Vučkovićeva i napominje da je „strašno važno da se vodi kampanja“.

Marija ObradovićDVE GODINE SAM POTENCIJALNI DONORPoslanica SNS Marija Obradović dostavila nam je čak i svoju donorsku kartu, koju je dobila još 2014.- Apelujem da nam se građani Srbije pridruže. Ponosna sam na odluku premijera, ne zameram ostalima što još uvek razmišljaju da li da se odluče na taj korak. Ljudi se plaše jer nemaju dovoljno informacija - poručila je Obradovićeva. Njen kolega Aleksandar Martinović tvrdi da je većina naprednjaka prošle godine zaveštala organe.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...