DOČEKAN UZ DRŽAVNE POČASTI Vučić u Parizu: Srbija je ponovo poštovana zemlja
Foto: Vlada Srbije

Premijer u Francuskoj

DOČEKAN UZ DRŽAVNE POČASTI Vučić u Parizu: Srbija je ponovo poštovana zemlja

Politika -

PARIZ - Divno je bilo biti Srbin danas posle podne u Parizu, nedaleko od Napoleonovog odra, u srcu francuske prestonice, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić posle svečanog dočeka koji mu je, uz državničke počasti, priredio francuski državni sekretar za evropska pitanja Arlem Dezir.

"Doček koji je teško videti, veličanstven i gotovo neverovatan, počast je koja je ukazana Srbiji, ne meni", rekao je Vučić i dodao da to pokazuje da je Srbija ponovo poštovana, da je Srbija ponovo zemlja sa značajnom reputacijom i ugledom u svetu i u prijateljskoj Francuskoj.

Vučić je popodne počeo trodnevnu posetu Francuskoj, tokom koje će razgovarati i sa predsednikom i premijerom te države, a u izjavi novinarima kaže da će fokus biti na ekonomiji, investicijama, evropskom putu Srbije, rešavanju problema na Zapadnom Balkanu, migrantskoj krizi.

Kad je reč o ekonomiji, najvažnije teme biće infrastrukturni radovi i učešće u privatizaciji i koncesijama, javno-privatno partnerstvo sa pojedinim francuskim kompanijama u Srbiji, koje, kazao je, žele da uđu u Aerodrom Beograd, bez obzira o kakvom modelu je reč - privatizaciji ili koncesiji, te o izgradnji metroa i objekata u vezi sa zaštitom životne sredine.

Govoriće se o dolasku još većeg broja proizvodnih pogona i fabrika iz Francuske u Srbiju, kaže Vučić, dodajući da francuske kompanije u Srbiji već zapošljavaju 10.500 radnika, a da očekuje da taj broj bude neuporedivo veći.

"Imamo dobre primere, od Mišelina koji zapošljava gotovo 3.000 ljudi do mnogih drugih komapnija", rekao je Vučić i dodao da je jedna francuska kompanija, koja je u zemljama u okruženju napravila odlične rezultate, zainteresovana za ulaganje u banjski turizam.

Kad je reč o IT sektoru, Vučić kaže da francuske kompanije rade u Rumuniji, a da Srbija može da ponudi jednako dobre, ako ne i bolje uslove, te dodaje da su važan potencijal i firme koje se bave poljoprivredom, kao i automobilska industrija.

Vučić kaže da će biti reči i o evropskom putu Srbije i rešavanju problema na Zapadnom Balkanu i u Evropi, kao i o migrantskoj krizi i o zajedničkim rešenjima, o čemu će, dodao je biti reči i na sastanku u Beču koji će biti održan u septembru, a na kojem će učestovati i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vučić je naveo da se politika i ekonomija ne mogu odvojiti i da je nemoguća uspešna politika bez čvrste i snažne ekonomije.

Ocenjujući da je Srbija daleko iza Francuske i drugih zemalja EU i da će nam biti potrebne godine i decenije da ih prestignemo, Vučić je rekao da će dovođenjem njihovih investitora, zapošljavanjem radnika, kao i "ulaskom u poslednji vagon tehnološke revolucije", zemlja moći da bude uspešna.

Uz ocenu da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost u regionu, Vučić je rekao i da je zadovoljan što će Srbija imati najniži deficit na Zapadnom Balkanu, regionu koji ima veliki potencijal za rast.

"Ako budemo uspeli da privučemo i da uspostavimo tu vrstu pomirenja i sa Francuskom, kako smo uspeli sa nekim drugim značajnim zemljama EU, za nekoliko godina možemo da očekujemo da njihove kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000, 30.000 i više građana, a onda dolazi vreme kad će i naše kompanije moći da ulažu u njihove zemlje", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track