EVROPSKI PARLAMENT I SRBIJA: Vodič za stabilnu vožnju na putu ka EU predstavljen u Beogradu
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Značajna publikacija

EVROPSKI PARLAMENT I SRBIJA: Vodič za stabilnu vožnju na putu ka EU predstavljen u Beogradu

Politika -

BEOGRAD - Vodič posvećen procesu stvaranja rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, i odnosu tog parlamenta i Narodne skupštine Srbije, predstavljen je danas u Beogradu, uz zajedničku ocenu da će to biti značajna publikacija na putu naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji.

Vodič "Evropski parlament i Srbija", koji namenjen narodnim poslanicama i poslanicima, medijima, ali i svima koji žele bolje da razumeju Evropu i njene institucije, prikazuje rad Evropskog parlamenta i njegovu ulogu u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da će parlament učiniti sve da se zahtevan put ka EU pređe u kratkom roku i da se "ta vožnja" izvede na siguran i stabilan način.

"Mi ćemo u ovom mandatu, kao poslanici učiniti sve da taj zahtevan put pređemo u kratkom roku", rekla je Gojković.Gojković je prisutnim poslanicima poručila da bi volela da prouče vodič, a zatim da razgovaraju s građanima i objasne im sve o ulozi Evropskog parlamenta i saradnji sa Skupštinom Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Želela bih da im objasnite pojmove u vodiču, uloge i nadležnosti Evropskog parlamenta i koliko je važna aktivna saradnja našeg i Evropskog parlamenta na putu ka evropskim integracijama Srbije", rekla je Gojković.

Poslanik u Evropskom parlamentu i stalni izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je da danas predstavljena publikacija veoma slikovito objašnjava rad Evropskog parlamenta i dodao da je ta institucija važan i dobronameran partner Srbiji na putu ka EU.

"Sačuvajte ovu brošuru jer bi neki od vas lično mogli da postanu poslanici u Briselu ili Strazburu, za koju godinu", rekao je Mekalister.On je dodao da bi svi poslanici trebalo da budu svesni činjenice da svuda u svetu, bez obzira ko je na vlasti, demokratski politički sistem karakteriše, ne postojanje vlade, već nezavisnog parlamenta čija je uloga utemeljena u ustavu.

"To je sedište i srce demokratije. Postojanje slobodnog parlamenta sa slobodnim i nezavisnim poslanicima je osnovni preduslov za to da se čuje glas naroda na demokratski način , rekao je Mekalister.Političke odluke se sve brže donose i sprovode, često bez dovoljnog učešća parlamenata, smatra Mekalister, dodajući da je ispravno raditi upravo suprotno jer demokratija i parlametarizam zahtevaju vreme, koje je potrebno da bi se odluke dobro ispratile .

Direktor beogradske kanclarije fondacije Konrad Adenauer Norbert Bekman-Dirkes kaže da su Srbije i Evropa pojmovi koji pripadaju jedan drugom.Dirkes je podsetio na govor Vinstona Čerčila koji je posle Drugog svetskog rata pozvao sve da izgrade Evropu, bolju budućnost i identitet, dodajući da je sada prilika da se toga setimo."Evropa sa svim svojim vrednostima predstavlja veliku privlačnu zajednicu za sve", rekao je Dirkes.

Ocenivši da Vodič predstavlja dobar doprinos da se Evropa bolje razume u različitim procesima, poručio je da je ovo "poseban dan kada u vreme modernih medija imate priliku da predstavite knjigu".Nemanja Todorović Štiplija iz Centra savremene politike podseća da se ta organizacija već dve godine bavi monitoringom procesa integracija, rad Odbora za evropske integracije i delegacije za priduriživanje.Tada su, kaže, došli na ideju da se Evropski parlement približi i objasni njegova uloga u procesu evrospkih integracija Srbije."Brošura može da pomogne u razumevanju rada. Sve te preporuke koje daje EP su vrlo bitne, ne samo za Evropsku komisiju nego i za Srbiju kojoj su uphućene", rekao je on.Objasnio je da se na početku vodiča nalazi pregled institucija EU kako bi se poslanicima olakšalo razumevanje svega onoga što EP radi u evropskim intergacijama neke zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track