SPS PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA: Dačiću cice došle glave
Foto: Marina Lopičić, Stefan Jokić

Dramatično u vrhu SPS

SPS PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA: Dačiću cice došle glave

Politika -

Visoka funkcionerka SPS Dijana Vukomanović napustila stranku, a Ivana Petrović, njena ljuta rivalka s kojom se potukla, podnela ostavku na mesto u Glavnom odboru

Lideru SPS Ivici Dačiću konačno su došle glave žene zbog kojih je već godinama tinjao rat u stranci. Posle bure zbog deljenja ukora neposlušnim socijalistima, Dačić je u jednom danu ostao bez dve svoje najomiljenije cice, a inače ljute rivalke - Dijane Vukomanović i Ivane Petrović.Predsednica Izvršnog odbora SPS Dijana Vukomanović šokirala je sve kada je juče ujutro saopštenjem obavestila i stranačke drugove i javnost da napušta SPS, zadržava poslanički mandat i prelazi u „slobodnjake“ u parlamentu. Druga Dačićeva miljenica Ivana Petrović ostala je uz socijaliste, ali je izašla iz Glavnog odbora.Bez svađe u medijima- Kome se ne sviđa, može slobodno da ide, ali Statut partije mora da se poštuje. U medijima nema svađe. Razgovaraću sa svima, a Dijani se zahvaljujem na saradnji i želim joj sve najbolje. Nikoga ne prisiljavamo da ostane u partiji ili na funkciji, a još manje da ih molimo - poručio je za Kurir Dačić, koji je inače, prema našim saznanjima, za Dijanin odlazak saznao iz medija.Dok je Dijana Vukomanović juče vešto izbegavala novinare u Skupštini Srbije i nije odgovarala na brojne naše pozive, Ivana Petrović joj je poručila da očigledno nije dovoljno jaka za političku arenu.

- Ja sam najavila da ću podneti ostavku na jedinu funkciju koju imam, a to je članstvo u GO ako Dijana podnese ostavku na svoje funkcije, i to sam i potvrdila. Ostala sam dosledna svom stavu. Ne bih komentarisala ničiju odluku, to je stvar ličnog izbora i moram vam reći da za bavljenje politikom morate biti jaka ličnost, dosledni sebi i partiji u kojoj ste. Nismo svi isti i jaki da izdržimo sve vetrove i oluje koje nas pogode. Što vas ne ubije, učini vas jačim. U politici, kao i u životu, morate imati stav, inače vas bujica nosi u bezdan. Stoga poštujem svačiji stav i odluku - izjavila je Petrovićeva za naš list.Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić je u svom prepoznatljivom stilu prokomentarisao situaciju u partiji, a posebno odlazak Vukomanovićeve.- Ima ona narodna „Ko sa decom spava, upišan se budi“. Ponašaju se kao deca... Koliko je puta trebalo da ja napustim SPS posle 5. oktobra, pa nisam... Ma, ko deca su - poručio im je Mrkonjić.Šef beogradskih socijalista Nikola Nikodijević smatra da odlazak Vukomanovićeve neće uticati na SPS.- SPS postoji od 1990. godine, preživeo je mnogo veće izazove i teža vremena da bi jedno kadrovsko pitanje napravilo problem socijalistima - izjavio je Nikodijević.I poslanik SPS Đorđe Milićević ubeđen je da u SPS nema krize i da niko više neće poći Dijaninim stopama.

Bura počela zbog kazni

- Isključujem mogućnost da još neko izađe, mi smo ozbiljna i odgovorna stranka koja o unutarstranačkim pitanjima najpre razgovara unutar stranke - smatra Milićević.Buru u SPS izazvala je sednica Statutarne komisije pre pet dana, na kojoj su ove dve dame ukorene zbog ranijih okršaja, čak i tuča, koje su procurile u javnost, a na sednici je i isključen Nebojša Petronić iz Vladimiraca zbog nepoštovanja Statuta stranke. Takođe, ovaj organ SPS je poništio odluku pančevačkih socijalista o isključenju iz članstva Maje Milovanić, članice Glavnog odbora SPS. Ta odluka je poništena jer ju je doneo nenadležni organ. Formirana je Radna grupa za izradu predloga mera za bolje organizovanje i delovanje SPS, na čijem je čelu predsednik Statutarne komisije Miljkan Karličić. Istog dana kada i dve pomenute funkcionerke, ukoreni su i član GO Nenad Borovčanin, član Predsedništva Novica Tončev i niški funkcioner SPS Igor Novaković.

Čudni transferiPALMA OTIMA FUNKCIONERE SPSMeđu onima koje je Statutarna komisija isključila iz SPS je Nebojša Petronić iz Vladimiraca. Predsednik Statutarne komisije SPS Miljkan Karličić za Kurir objašnjava zašto je Nebojša Petronić dobio šut-kartu iz partije.- On je isključen iz stranke jer je već mesecima član druge partije. On je na lokalnim izborima bio nosilac liste Jedinstvene Srbije u Vladimircima. Što se tiče ostalih petoro ukorenih, zbog njih će sutra zasedati Radna grupa ove komisije, koja će dalje odlučivati o njihovom statusu i obaviti razgovore s njima - kaže Karličić za Kurir.

Funkcionerka ne šljivi propiseBAHATA PETROVIĆKA „MEČKU“ OSTAVILA NA PEŠAČKOMIvana Petrović juče se pojavila u stranačkoj centrali u stilu Kim Kardašijan, pokazujući i bahatost, za koju je i mnogi drugovi prozivaju. Ona se dovezla svojim crvenim „mercedesom“ i parkirala ga nasred pešačkog prelaza, zakrčujući pritom i deo trotoara na Studentskom trgu, ispred sedišra SPS. Kada smo je upitali za bahato parkiranje, pravdala se žurbom.- Desi se u žurbi da svi ostavimo vozila ispred stranke i ključeve vozačima da ih preparkiraju. Ali dobro, za nepropisno parkiranje morate platiti kaznu, a ja sam ih se naplaćala najviše upravo ispred stranke - objasnila nam je ona.

BuntovnikBOROVČANIN ODLAZI IZ GLAVNOG ODBORAIz Glavnog odbora SPS juče je istupio i Nenad Borovčanin.- Podneo sam ostavku na mesto člana GO i ostaću u SPS kao običan član. Ovo je moj način da uručim ukor njima, socijalistima koji su me prethodno etiketirali kao grešnika, bez davanja šanse da im odgovorim na primedbe. Ali tako je to kad je Dačić okružen poltronima - poručio je Borovčanin za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track