SAMO GA VETO MOŽE ZAUSTAVITI: Jeremića u SB UN čeka blokada Zapadnih sila?
Foto: Beta/Nenad Petrović

Danas česta runda glasanja za novog genseka

SAMO GA VETO MOŽE ZAUSTAVITI: Jeremića u SB UN čeka blokada Zapadnih sila?

Politika -

Kandidat Srbije Vuk Jeremić verovatno će se suočiti sa vetom zapadnih sila na današnjoj šestoj rundi glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, zbog svog anti-NATO stava i protivljenja nezavisnosti Kosova, javila je agencija AFP.

AFP napominje da "obeshrabrujući" glas članice koja ima pravo veta ne znači neminovno i kraj za nekog kandidata i da bi mogao, umesto toga, da otvori vrata za pregovore.

Foto: AP
Foto: AP

Juče je, kako se navodi, grupa nevladinih organizacija "1 za 7 milijardi" koje se bore za transparentnost, uputila pismo ambasadorima pet stalnih članica SB UN apelujući na njih da ne trguju podrškom kandidatima.

Novi šef UN mora da bude u stanju da izabere jak tim koji će biti imenovan "ne kao rezultat političkog dogovaranja", rekao je član te kampanje Bil Pejs u pismu, prenosi francuska agencija.

Današnje glasanje će kao i prethodno, biti anonimno, ali će stalne članice Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta imati glasačke listiće u boji.

Foto: AP
Foto: AP

Negativan glas na obojenom listiću neke od pet stalnih članica UN - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska - značilo bi da se kandidat potencijalno suočava sa vetom zbog čega se ovo glasanje smatra najvažnijim do sada, preneo je ranije Rojters.

ŽESTOKA BORBA GUTEREŠA I JEREMIĆA: Izbor za novog genseka UN danas ulazi u finalnu fazu

Stalne članice će imati pink listiće, dok će ostalih deset članica SB UN koristiti bele listiće.

Za mesto generalnog sekretara UN nadmeće se trenutno deset kandidata.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U prethodnom petom krugu glasanja, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a kandidat Srbije Vuk Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas čime je prvi u grupi kandidata iz istočne Evrope na koju je, po nepisanom pravilu rotacije, sada red da da generalnog sekretara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track