DRAMA ISPRED VLADE: Krimos s dve bombe krenuo na Vučića?!
Foto: Marina Lopičić, N1 Printscreen

Samo dan nakon što je država Srbija objavila konačni rat mafijašima

DRAMA ISPRED VLADE: Krimos s dve bombe krenuo na Vučića?!

Politika -

Naoružani Miroslav Stankovski (39) pretio da će dići u vazduh Vladu, drama okončana hapšenjem posle tročasovnih teških pregovora

Samo dan nakon što je ministar policije Nebojša Stefanović rekao da država objavljuje rat kriminalu, prava drama odvijala se ispred zgrade Vlade Srbije! Naime, Miroslav Stankovski (39) iz Leštana u cik zore je uleteo kolima ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, izneo dve ručne bombe i pretio da će ih aktivirati.On je tvrdio i da mu je automobil pun eksploziva, kojim će dići u vazduh zgradu Vlade! Posle tročasovne drame, koja je od 4 do 7 ujutru blokirala saobraćaj u tom delu grada, ovaj osuđivani kriminalac je uhapšen.

Robijao zbog razbojništvaKako nezvanično saznajemo, Stankovski je zahtevao da se sretne sa inspektorom koji mu je ranije pisao neku od krivičnih prijava.- Stankovski je ranije odležao kazne zbog krađa, razbojništava i nasilja u porodici. Međutim, prošlog jutra je došao kolima pred Vladu, u rukama je imao dve ručne bombe i objašnjavao da mu je vozilo puno eksploziva, pretio je da će sve dići u vazduh ukoliko mu neko priđe. U jednom trenutku je čak izvadio i oba osigurača iz bombi - kaže Kurirov izvor upućen u istragu.

Sa uhapšenim je prvo razgovarao čovek iz obezbeđenja Vlade Srbije, kome je Miroslav rekao svoju nameru i koji je o incidentu obavestilo policiju.- Zbog ozbiljnosti situacije u Nemanjinu su poslati timovi specijalaca, kola Hitne pomoći i snajperisti. Specijalni tim MUP pregovarao je sa Stankovskim od 4 ujutru do 7.10 - dodao je naš sagovornik iz istrage.Specijalne jedinice na džipu „hamer“ dovezle su bure za bezbedno odlaganje minsko-eksplozivnih sredstava.- Želeli su da predlože Stankovskom da bombe spusti u bure i legne na zemlju kako bi bili sigurni da više nema eksploziva kod sebe. Na kraju se on sam predao i drama je uspešno okončana - priča naš izvor iz istrage.

Sagovornik iz istrage objašnjava da će Stankovski biti detaljno ispitan.- Imamo u vidu da je čovek ranije imao probleme sa zakonom i da je želeo sastanak sa inspektorom. Međutim, ova situacija je ozbiljno mogla da ugrozi Vladu, njene članove i zaposlene u Nemanjinoj, tako da će se s njim razgovarati i o tome - naveo je izvor Kurira.

Incident je prokomentarisao i premijer Aleksandar Vučić.- Situacija ispred zgrade Vlade Srbije, kad je jutros jedan kriminalac pretio da će aktivirati dve ručne bombe, bila je prilično opasna, ali je uspešno rešena - izjavio je premijer Vučić.Premijer je obavestio članove Vlade da je, kako je rekao, kriminalac došao ispred zgrade u Nemanjinoj s dve ručne bombe i izvukao osigurače iz njih.- Postojala je u svakom trenutku opasnost da dođe do aktiviranja ručnih bombi. Nekako su uspeli da vrate osigurače, a on je savladan - rekao je premijer, precizirajući da je to učinjeno u 6.40 sati.Božidar Spasić, nekadašnji pripadnik DB, kaže da je incident ispred Vlade Srbije zabrinjavajuć.

Deo mafije- Istraga mora da ustanovi koji su motivi tog čoveka, osim ovih koji su saopšteni - da je želeo da priča sa inspektorom. Mislim da se dotični kriminalac uplašio pretnji koje je država uputila, pa je odlučio da dođe i obračuna se. Očigledno je i on deo te mafije protiv koje se borimo - kaže Spasić.Prema njegovim rečima, treba proveriti sistem obezbeđenja.- Indikativno je to što je prošao sve prstenove obezbeđenja. Ako je mogao da priđe Vladi, zamislite kako bi mogao da priđe obdaništu, školi ili bolnici. Ovo je jasan znak za uzbunu - tvrdi Spasić.

Nebojša StefanovićNAJVAŽNIJE DA NIJE BILO ŽRTAVAMinistar policije Nebojša Stefanović rekao je da je profesionalno i dobro izvedena akcija kojom je izbegnuto aktiviranje bombi i ugrožavanje bezbednosti.- Najvažnije je da nije bilo žrtva - rekao je Stefanović, dodajući da ni prema osobi koja je pretila da će aktivirati bombe nije primenjena sila.Ministar policije je rekao da je ta osoba uhapšena i da ima krivični dosije.- On je tražio razgovor s predstavnicima MUP o slučaju koji je protiv njega vođen pre nekoliko godina. Nije bilo drugog nezadovoljstva. Samo taj jedan zahtev - izjavio je Stefanović i dodao da policija ima saznanja da se Stankovski pre incidenta posvađao sa ocem.

Dobrivoje RadovanovićPRETNJAMA BOMBOM NIŠTA SE NE POSTIŽEKriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da incidentu ispred Vlade ne treba pridavati pažnju.- Na takav gest može da natera čoveka ili velika nepravda koja mu je učinjena, ili se radi o čoveku koji je labilan. Ovo treba tretirati kao izolovani incident koji nema veze sa objavljenim ratom kriminalcima. Ne verujem da je on bio lično pogođen, a ako jeste, onda je to veoma glupo. Ne deluje mi kao moguće, jer to direktno govori o umešanosti u kriminal. Pretnjama bombom ispred Vlade ne može se ništa postići - kaže Radovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track