LETELO PERJE Socijalisti: Dačiću, izbaci Ružića!
Foto: Marina Lopičić

Sukob u Socijalističkoj partiji Srbije zbog napada na Vučića

LETELO PERJE Socijalisti: Dačiću, izbaci Ružića!

Politika -

Slavica Đukić Dejanović na sastanku preslišavala funkcionere zbog postupka potpredsednika buntovnika, a najveći kritičari bili su Antić, Čabarkapa i Obradović

Saga o socijalistima se nastavlja! Na sastanku rukovodstva SPS zatražena je ostavka Branka Ružića, a prema saznanjima Kurira, lider Ivica Dačić će u narednim danima u četiri oka izribati Ružića zbog izjave da mu je izazov da „ruši najjačeg“, tj. premijera Aleksandra Vučića.Nije prvi put da Ružić svojom izjavom remeti odnose sa SNS, a ovaj put ekspresno je zasedao vrh SPS. Izvor Kurira kaže da je atmosfera na sastanku bila mučna i puna netrpeljivosti i da se prvi put tražilo da se svi poimence izjašnjavaju o potezu nekog člana.

Preslišavanje- Počelo je kao neobavezan sastanak, ali onda je Slavica Đukić Dejanović, kao Dačićev zamenik, povela razgovor o tome da li je Ružić preterao kad je govorio o Vučiću i tražila od svakog da kaže svoj stav o tome. Uglavnom su mlađi bili za to da se stvari primire i vrate u kolosek, a najveći kritičari su bili Aleksandar Antić i Žarko Obradović. Na kraju sastanka, zamenik predsednika Izvršnog odbora Đorđe Čabarkapa rekao je: „Hajde da i ja iskažem svoj stav - Bane, mogao bi da podneseš ostavku“ - bupnuo je Čabarkapa, prepričava naš izvor.Smejao se drugovimaOni koji poznaju prilike u SPS svesni su, dodaje naš sagovornik, da Čabarkapa to nikako ne bi izgovorio da se pre sastanka nije dogovorio sa uticajnijim članovima, kao što je Aleksandar Antić.- Čabarkapa je u stranci poznat kao glasnogovornik Žarka Obradovića, ali i Milomira Premovića, Dačićevog savetnika. Neko mu je dobacio: „Dobro je da i ti imaš svoj stav!“ Ružić mu na to ništa nije odgovorio, samo se nasmejao. U toku sastanka rekao je da je spreman na razgovor, da može da govori sa onima koji su pročitali intervju, i pred svima citirao delove u kojima je pohvalio Vučića. Spomenuo je i da je bio za koalicioni sporazum sa SNS, ali i da ne zna zašto se svaki njegov potez tumači kao opozicionarski. Sve je bilo mučno, neki su rekli da Dačić i Ružić treba sami to da reše, a većini nije po volji što se sastanak odvijao bez Dačića - kaže naš sagovornik.

Kritikovali kolegu... Aleksandar Antić i Žarko Obradović
Kritikovali kolegu... Aleksandar Antić i Žarko Obradović

Šef socijalista izostanak je pravdao obavezama, iako je više nego neobično da se o potezu potpredsednika stranke koji preti da poljulja koaliciju raspravlja bez lidera partije. Simptomatično ili ne, nije bio ni na sastanku kad se raspravljalo o ukorima koje je dodelila Statutarna komisija. Činjenica je i da SNS očekuje reakciju Dačića, a iako je najavljeno da će o Ružiću zasedati Statutarna komisija i da mu preti ukor, izgleda da su male šanse da se to i desi, jer predsednik Miljko Karličić kaže za Kurir da drugi organi treba da se bave političkim pitanjima.- Reč je o prvenstveno političkim pitanjima, a tek potom o eventualnim statutarnim - rekao je on.Uvaljuju šefuNa zapažanje da je time praktično prebacio loptu u Dačićevo dvorište, spremno je izdeklamovao ko je za šta u SPS odgovoran.- Glavni odbor utvrđuje politiku, a predsednik vodi politiku SPS, dok Predsedništvo zauzima opšte političke stavove. Komisija će zasedati u narednih 15 dana, a na dnevnom redu je okončanje, odnosno nastavak započetih procesa - kaže Karličić.Na sve to, Dačić najavljuje da će se videti s Ružićem i razgovarati s njim.- Juče su najviši funkcioneri imali sastanak sa Slavicom, i svi su bili jednoglasni da nastavljamo s politikom saradnje s Vučićem i SNS i da svi moraju da poštuju Statut. Svako ko postupi drugačije snosiće posledice. Razgovaraću s Ružićem ovih dana - najavio je Dačić.Ružić nije hteo da se oglašava o najnovijim dešavanjima u SPS.

Pobunio se... Đorđe Čabarkapa
Pobunio se... Đorđe Čabarkapa

„Rušenje“ mu došlo glavePodsetimo, potpredsednik socijalista Branko Ružić ponovo je napravio haos na relaciji SPS - SNS intervjuom u Nedeljniku, u kojem je rekao da mu nije izazov da ruži Ivicu Dačića, već najjačeg u zemlji.- A zna se ko je najjači u zemlji - rekao je Ružić.On se kasnije nevešto vadio da nije mislio na premijera Vučića već, kako je rekao za Kurir, Kristijan Golubović, Karleuša, Zmaj od Šipova...Ipak, to „pranje“ mu nije prošlo, pa su se naprednjaci naljutili, a SPS traži njegovu smenu.

Branko RadunDAČIĆ NE SME PROTIV RUŽIĆAPolitički analitičar Branko Radun kaže da je upravo jedna od dilema svih onih koji se bave SPS - da li je Ružić u stvari Dačićev trbuhozborac.- Druga opcija je da to Ružić radi samostalno, a da Dačić ne može da ga spreči. Verovatnija je ova druga opcija, jer sve na kraju ide preko Dačićevih leđa. Očigledno je i da je Dačić pokušavao da ga disciplinuje i da mu ne ide. Činjenica je da Ružić ima veliko uporište u SPS, omladina je uz njega, kao predsednik IO stvorio je kontakte unutar partije, ima mrežu ljudi na terenu, pa podršku i među starijim članovima, i zato je Dačiću teško da ga skloni - ocenjuje Radun.

Zorana MihajlovićMOŽDA RUŽIĆ NAPADA U DOGOVORU S DAČIĆEMŠta o svemu ovome misli Aleksandar Vučić još nije jasno jer se do sada nije oglašavao, ali ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da je na lideru SPS da reši problem.- Ružić je Dačićev problem i ako Dačić to ne reši, onda jedino što preostaje jeste da mislim da je Ružić to uradio u dogovoru s Dačićem - zaključuje ona.

Ne mirišu seVARNICE IZMEĐU SLAVICE I OBRADOVIĆAPrema saznanjima Kurira, na sastanku vrha SPS jasna je bila i lična netrpeljivost između Slavice Đukić Dejanović i Žarka Obradovića.- Obradović je bio baš nervozan, negativan i neprijatan prema Dejanovićki. Očigledno je da mu nije po volji što je ona u Vladi, a ne on, pa je tako u jednom momentu upitao: „I šta sad, mi treba da kažemo svoj stav?“, na šta mu je Slavica rekla: „Ja, za razliku od nekih, imam svoj stav“ - kaže naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja