JEDAN  PROFESOR ZA PET PREDMETA: Zukorlićev univerzitet ne može da upisuje studente na 17 programa
Foto: Stefan Jokić

Buvši muftija najavio žalbu Ustavnom sudu

JEDAN PROFESOR ZA PET PREDMETA: Zukorlićev univerzitet ne može da upisuje studente na 17 programa

Politika -

BEOGRAD - Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ne može da upisuje studente ni na jedan od 17 studijskih programa na osnovnim, master i doktorskim studijama, osim za engleski jezik, jednoglasno je na sednici odlučio Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO).

Argumenti kojima su odbijene žalbe univerziteta, čiji je vlasnik Muamer Zukorlić, na ranije odluke su nerešeno pitanje boravka profesora koji su strani državljani, kao i broj profesora koji su doktorska zvanja stekli upravo na ovom univerzitetu koji nema akreditaciju.

Kako navodi Politika, izneto je i "pregršt pikantnih detalja: jedan isti profesor predaje i na informatici, ekonomiji, pravu, pedagogiji i psihologiji, jedan direktor državne uprave u Crnoj Gori je u Novom Pazaru zaposlen sa 100 odsto norme, u kartonima nastavnika su pronađeni slučajevi da je profesor magistrirao i doktorirao u roku od mesec i po dana...".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Na NSVO su odbijene žalbe na prethodna odbijanja Komisije za akreditacije (KAPK) za studijske programe Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, koji se takođe žalio i Upravnom sudu, po prethodnim rešenjima koji su odbili KAPK, a potom i NSVO, tako da su neki studijski programi vraćeni na ponovono odlučivanje i opet ih je Nacionalni savet odbio.

Jedini studijski program koji u ovom trenutku ima "zeleno svetlo" najviših prosvetnih organa Srbije je engleski jezik i književnost i to osnovne akademske studije, naveo je list.

Zukorlić najavio žalbu zbog univerziteta i akreditacija

Osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Muamer Zukorlić izjavio je da će podneti žalbu zbog odbijanja akreditacije za 16 od 17 studijskih programa.

Zukorlić je u saopštenju naveo da je odluka po kojoj Internacionalni univerzitet može da upisuje studente samo za engleski jezik "sprega korupcije, monopola i šovinizma" i najavio mogućnost da se "uprava Univerziteta ponovo obrati Upravnom sudu, gde je i do sada bilo razumevanja".

Prema njegovim rečima, glavni krivci što novopazarski Internacionalni univerzitet nije dobio akreditacije jesu doskorašnji rektor Državnog univerziteta u tom gradu Ćemal Dolićanin i predsednik Odbora za visoko obrazovanje SANU Dušan Teodorović, koji je ranije pokrenuo peticiju za opoziv Zukorlića sa funkcije predsednika Odbora za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije.

"Drugostepeni Nacionalni savet za visoko obrazovanje ignoriše sve argumente iz žalbe i prosto prepisuje odluke Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta dok Savetom predsedava Ćemal Dolićanin, koji paralelno s funkcijom rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru donosi odluke o akreditaciji konkurentskog novopazarskog univerziteta", naveo je Zukorlić.

On navodi da je "jasno da grupa profesora oligarhijski drži visoko obrazovanje u svom posedu, ne dopuštajući bilo kome da formira kadrove mimo njihovog interesnog blagoslova".

Nacionalni savet za visoko obrazovanje jednoglasno je odbacio 16 žalbi Internacionalnog univerziteta iz Novog Pazara na odbijanje akreditacija navodeći da ta ustanova nema "dovoljno dobar nastavni kadar".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track