ODRŽAO LEKCIJU SVIMA KOJI PLJUJU PO SRBIJI: Bankar zaradio pare u Australiji i otvorio hostel u BG
Foto: Price Sa Dusom

Uložio u svoju zemlju

ODRŽAO LEKCIJU SVIMA KOJI PLJUJU PO SRBIJI: Bankar zaradio pare u Australiji i otvorio hostel u BG

Društvo -

Dobar standard života ne znači ništa ako nemate život – ovako mi Miloš Božić (26) na Dorćolu, preko puta njegovih kategorisanih soba koje izdaje turistima, objašnjava razlog svog povratka u Srbiju.

U Beogradu je živeo do sedme godine, a onda se sa roditeljima, bratom i sestrom preselio na Novi Zeland, pa u Australiju, gde je ostao do prošle godine.

"U Australiji, za razliku od Srbije, nisam imao osećaj da sam živ. Tamo se radi od osam do pet, posle čega svi idu kući i ne izlaze do narednog dana, svi gledaju samo sebe. U Srbiji me je oduševilo što u bilo koje doba možete videti ljude kako se šetaju sa porodicom ili kućnim ljubimcima ili sede u kafićima. Zahvalan sam Australiji i Novom Zelandu na tome što sam naučio jezik i upoznao razne ljude, ali takav sistem nije za mene" iskren je Miloš.

Umesto da preko okeana obavlja finansijske poslove, za šta se školovao, Miloš sada u prestonici Srbije dočekuje goste iz celog sveta, posprema im sobe i kupuje burek za doručak, i savetuje šta prvo da vide u Beogradu.

"Volim da se upoznam sa ljudima i da čujem drugačiji način mišljenja, što nije moguće u kancelarijskom poslu. Jedno su brojevi, a drugo živa reč", objašnjava.

Najviše je ugostio turista iz Turske, Rusije i Holandije, a nedavno, čak i zemljake iz kvarta u kojem je živeo u Oklandu.

"Kad ih pitam zbog čega su odabrali Srbiju, oni odgovore da su na televiziji čuli svašta o našoj zemlji, i da pošto očekuju "divlji zapad", dolaze da provere šta je istina. Posle tri dana požele ponovo da dođu, jer, kako mi kažu, nigde u svetu ne dožive takvo gostoprimstvo. Želim da pokažem ljudima da mi Srbi nismo zla nacija kao što nas doživljavaju u svetu.

I Miloševi roditelji planiraju da se vrate u Srbiju, a njegov otac trenutno priprema projekat za izgradnju smeštaja u vazdušnoj banji na istoku naše zemlje.

"Moja majka je poreklom iz Rume, a otac iz Vašice. Zahvalan sam ocu koji je, kad smo stigli na Novi Zeland rekao da ćemo u kući uvek pričati na srpskom jeziku, osim kad nam neko dođe u goste", priča mi Miloš i proverava mobilni telefon jer očekuje nove goste.

"Turistima se najviše dopadaju rakija, kulen i noćni život. Iako je Exit u julu, ja već imam rezervisane krevete tokom celog festivala. Nedavno mi je bio elektroinženjer iz Holandije koji, verovali ili ne, nikad nije čuo za Nikolu Teslu. Pričali smo satima o tome", seća se.

Ovaj mladi momak planira da ostane da živi u Beogradu, da obiđe zemlje Jugoslavije i Evropu i da proširi svoje smeštajne kapacitete.

"Voleo bih da sve sobe imaju po tri zvezdice i da zaposlim barem nekoliko ljudi. Iako to deluje pomalo bezobrazno, glavni razlog mog povratka u Srbiju je da uložim svoje vreme i novac u ovu zemlju, umesto u već razvijenu državu poput Australije", rekao mi je Miloš na kraju razgovora.

ISPOVEST SRBINA IZ OBEĆANE ZEMLJE: Uživam i ostaje mi 700 evra, ali ovaj uslov je ŠOKIRAO sve nas!

ISPOVEST NIŠLIJE RASPLAKALA SRBIJU: Juče sam ispratio dete za Ameriku. Brale, ovo baš boli!

DOJADILI MU BEOGRAD I SRBIJA: Otišao na ostrvo na kraj Evrope i evo zašto se nikada neće vratiti!

LAŽI, SEKS I PREVARE: Ovo je šokantna ispovest radnice na kruzeru

PRIČA GASTARBAJTERKE: U klubovima na Balkanu štikla nije ispod 12, a suknja iznad 30 cm!

(Priče sa dušom)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track