ROĐENI ZA NOBELA: Dela srpskih političara iz ugla kritičara

Na skeneru

ROĐENI ZA NOBELA: Dela srpskih političara iz ugla kritičara

Politika -

Dobrivoje Stanojević kaže da su dela lidera SRS šuplja i prazna, dok knjige Predraga Markovića, bivšeg predsednika Skupštine, preporučuje svima

Uz svakodnevne obaveze koje imaju - da nas zavlače, mažu, a često i svesno ponižavaju - političari stižu i da napišu pokoju knjigu.Kad neko pomene političara koji je objavio knjigu, prva asocijacija je, uglavnom, Vojislav Šešelj, što zbog broja knjiga koje je izdao, što zbog njihovih živopisnih naslova. Pisci s političke scene su i Vuk Drašković, Božidar Đelić, Vesna Pešić, Dušan Mihajlović, Čedomir Jovanović, Aleksandar Vulin...Imaju li vrednostA koliku književnu vrednost imaju ti radovi? Književni kritičar i profesor na Fakultetu političkih nauka Dobrivoje Stanojević kaže da nije čitao ono što su naši političari pisali, a to nam, dodaje, dovoljno govori šta misli o njihovim delima.- Čitao sam knjige Predraga Markovića i preporučujem ih svima, odlične su. On se prvo bavio književnošću, pa politikom. I Dragoljub Mićunović je na prvom mestu filozof pa onda političar, kao što je Vuk Drašković prvo književnik pa političar. Izgleda da politika loše utiče na književnost, politika kvari književnost. Probao sam da čitam knjige Vojislava Šešelja, ali to je sve tako skupljano bez ikakvog reda, bez ikakvog kriterijuma, bez selekcije, sve je šuplje i prazno. Čovek mora da bude kontejner da bi sve to pročitao - kritičan je Stanojević.Čovek s najviše naslova na političkoj sceni Vojislav Šešelj kaže da se ljudi razlikuju prema delima koje pišu.- Različiti su to slučajevi. Mićunović i Pešić su, bez sumnje, intelektualci koji su pisali knjige iz sociologije i pre stranačkog angažovanja, a Dušan Mihajlović je jedna policajčina koji je napisao knjigu sećanja u kojoj je prekrivao sve o svojoj negativnoj ulozi. Drašković je pisao romane i, da je nastavio da ih piše, bilo bi mnogo od njega - kaže Šešelj i dodaje:Doktorati- Dosad sam napisao devet obilnih knjiga naučnog karaktera, a imam i dve knjige svojih ranih radova - tu su moj doktorat i magistarska teza. E, sad, masu mojih knjiga čine moji intervjui, skupštinski govori... Na sve sam ponosan.

DELA NAŠIH POLITIČARAALEKSANDAR VULIN, MINISTAR ZA RAD1. Opadanje, roman2. Lepota, roman3. Mrak, novelaVUK DRAŠKOVIĆ, LIDER SPO1. Nož, roman2. Doktor Aron, roman3. Ruski konzul, romanVOJISLAV ŠEŠELJ, LIDER SRS1. Četnička sablja nad dosmanlijskom glavom2. Krvave ručerde Madlen Olbrajt3. Politički ortakluk kurve Del Ponte i kurve Del KoštuniceBOŽIDAR ĐELIĆ, BIVŠI MINISTAR FINANSIJA, DS1. Kada će nam biti bolje, ekonomska knjigaDRAGOLJUB MIĆUNOVIĆ, BIVŠI PREDSEDNIK DS1. Dijalog s javnošću, intervjui dr Dragoljuba Mićunovića2. Život u nevremenu3. Susret sa stvarnošćuMIRJANA MARKOVIĆ, BIVŠA PREDSEDNICA JUL1. Bilo je to ovako2. Prognana i neizgubljenaVESNA PEŠIĆ, SOCIOLOG1. Divlje društvo, kako smo došli dovde, esejistika, politikaČEDOMIR JOVANOVIĆ, LIDER LDP1. Moj sukob s prošlošću, knjiga se bavi događajima posle 5. oktobraPREDRAG MARKOVIĆ, BIVŠI PREDSEDNIK SKUPŠTINE1. Li-mun, isceđen2. Morali bi doći nasmejani lavovi, knjiga proze3. Otmenost duše, knjiga prozeDUŠAN MIHAJLOVIĆ, BIVŠI MINISTAR POLICIJE1. Povlenske magle i vidici, priče o događajima pre i posle 5. oktobra

Šešelj hvali bivšeg kumaTOMA PIŠE PESME, SOLIDNE SUIako se mnogo pričalo o ljubavnim pesmama koje je predsednik Srbije napisao, Šešelj kaže da ta zbirka nikad nije objavljena.- Tu su i pesme koje posvetio Heleni Mihić. To su, po mom mišljenju, solidne pesme. Ali ja ne menjam stav o njemu, posebno ne zbog lažne fakultetske diplome - dodao je Šešelj.

Tragedija na Sajmu knjigaUMRO KOD VULINAČovek star oko 60 godina preminuo je juče na Sajmu knjiga nakon što mu je pozlilo tokom okruglog stola u sali Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Čovek se srušio tokom trajanja okruglog stola. Juče je preminuo još jedan posetilac Sajma knjiga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track