Tači: Dijalog se prikazuje lošije nego što jeste
Foto: Fonet/AP

Tači: Dijalog se prikazuje lošije nego što jeste

Politika -

BEČ - Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da se stvari u vezi dijaloga Beograda i Prištine prikazuju lošije nego što jesu i da je uveren da će obe strane uskoro doći do tačke kada je moguće ponovo normalno pregovarati.

On je u intervjuu bečkom dnevniku Prese rekao da se povremeno sa obe strane čuju izjave koje nisu dobro promišljene, ali da ukupno gledano politika kako u Prištini tako i Beogradu, ide ka normalizaciji.

"Naravno da bi EU kao posrednik ovog procesa trebalo da bude uporna kako bi dogovoreni sporazumi bili sprovedeni. EU bi trebalo da bude ozbiljno spremna za nastavak procesa normalizacija na najvišem političkom nivou i postizanje sveobuhvatnog sporazuma, koji bi normalizovao odnose dve zemlje", kazao je Tači.

On je ukazao da nedavni događaji mogu negativno da utiču na normalizaciju odnosa, ali da proces mora biti nastavljen."Hapšenje šefa policije u Mitrovici Nehata Tačija je bilo nepotrebno i mi smo uvereni da će uskoro biti na slobodu i nećemo odgovoriti istim sredstvima. Skoncentrisani smo na budućnost i primenu Briselskog sporazuma, koji bi možda mogao da vodi do sveobuhvatnog sporazuma za potpunu normalizaciju odnosa i jednu vrstu pomirenja", ističe Tači.

Na konstataciju bečkog dnevnika da je rekao da neće uzvratiti istom merom, ali da je šefu Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo, Tači je odgovorio da kosovske vlasti nemaju ništa protiv da se srpski političari slobodno kreću po Kosovu."Međutim, mi za to imamo određena pravila koja moraju biti poštovana. Srpski političari će i ubuduće ponovo moći da putuju na Kosovo ako se budu pridržavali zajednički dogovorenih pravila", poručio je on.

Na konstataciju da je specijalni izvestilac za ljudska prava proteranih Čaloka Bejani nedavno kritikovala da i dalje 88.000 raseljenih sa Kosova živi u centralnoj Srbiji, kao i kada će taj problem biti rešen, on je poručio da je Kosovo domovina svim svojim građanima."Srbi su dobrodošli da se vrate u svoje kuće. Nije tačno da Kosovo više pripada jednoj, nego drugoj zajednici. Prava za sve etničke zajednice su učvršćena i u Ustavu", zaključio je Tači.

(Tanjug/Prese)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track