Tomislav Nikolić četvrti predsednik Srbije
Foto: Beta

Izbori 2012.

Tomislav Nikolić četvrti predsednik Srbije

Politika -
Srbija je od 1990. na ovamo imala samo tri ličnosti koje su bile izabrani predsednici države, Slobodana Miloševića u dva mandata, Milana Milutinovića i prvog demokratskog predsednika Borisa Tadića koga su građani dva puta birali na tu funkciju

BEOGRAD - Tomislav Nikolić kada sutra položi zakletvu pred poslanicima Narodne skupštine biće četvrti predsednik Srbije.Srbija je od 1990. godine na ovamo imala samo tri ličnosti koje su bile izabrani predsednici države, Slobodana Miloševića u dva mandata, Milana Milutinovića i prvog demokratskog predsednika Borisa Tadića koga su građani dva puta birali na tu funkciju.Do 1990. godine nije postojala institucija predsednika Srbije već je to bilo Predsedništvo, a još ranije, pre Drugog svetskog rata Srbija je bilo kao samostalna država ili u Jugoslaviji bila monarhija.Prvi predsednik postao je Slobodan Milošević posle izbora decembra 1990. godine, a na tu funkciju je izabran i decembra 1992. godine, dok je najveće poverenje građana na izborima takođe u decembru, ali 1997.godine dobio Milan Milutinović.Milutinović je na dužnost stupio januara 1998 i mandat mu je istekao decembra 2002. godine.Srbija je zatim po starom izbornom sistemu počev od septembra 2002. godine imala više neuspelih pokušaja da na izborima dobije predsednika jer je tada kandidat za šefa države morao da dobije 50 odsto plus jedan glas kako bi postao predsednik Republike.Tako je u tek u junu 2004, nakon ukidanja crenzusa 50 dosto plus jedan glas, na izborima pobedio Boris Tadić i u julu stupio na dužnost predsednika Republike, a Tadić je i na sledećim izborima januara 2008.godine ponovo pobedio Nikolića i po drugi put postao predsednik Republike.Pobedom na majskim izborima ove godine Nikolić je postao tek četvrta ličnost koja će, nakon sutrašnjeg polaganja zakletve, biti izabrani predsednik Srbije.Četiri ličnosti su u periodu od 2002. godine obavljale funkciju vršioca dužnosti predsednika Republike kao predsednici Narodne skupštine i to Nataša Mićić, Dragan Maršićanin, Predrag Marković i aktuelna predsednica srpskog parlamenta Slavica Ðukić Dejanović.

Posebna sednica Danas je preciziran scenario za sutrašnju konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta, ali i za posebnu, ubrzo potom, na kojoj će izabrani predsednik Tomislav Nikolić položiti zakletvu. Predsednica parlamenta Slavica Ðukić Dejanović kaže da će sednica na kojoj će izabrani predsednik Tomislav Nikolić položiti zakletvu biti posebna, atmosfera na njoj svečana, a pošto položi zakletvu, Nikoliću će početi da teče madat. Ona je ukazala da je konstitutivnu sednicu, koja će početi u 10 sati, zakazala pošto je sazvala onu na kojoj će Nikolić položiti zakletvu, jer novi predsednik Srbije nije želeo da zakletvu polaže pred starim sastavom skupštine.Skupštinske službe su se ozbiljno pripremile ko će gde sedeti. "Socijalistička partija Srbije će biti tamo gde je bila, samo ćemo sada popuniti sva mesta, čak nam neka i nedostaju", rekla je Ðukić Dejanović, koja je potpredsednica socijalista. Na pitanje ko će zauzeti mesta na kojima su sedeli radikali, Ðukić Dejanović je odgovorila: "Ono što je prirodno - SNS".

"To će biti sednica koja ima unapred utvrđen dnevni red, predsedavaće Zaharije Trnavčević (kao najstariji poslanik), a od tada pa do završetka konstitusanja, izbora predsednika, potpredsednika i sekretara skupštine, Trnavčević će obavljati dužnost predsednika", objasnila je Ðukić Dejanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja