DOJČE VELE: Nema razloga za paniku - VUČIĆ JE TU!
Foto: Marina Lopicic

Srbi se hrane kafom, rakijom i teorijama zavere

DOJČE VELE: Nema razloga za paniku - VUČIĆ JE TU!

Politika -

Štampa na nemačkom jeziku izveštava o špijunskim aferama u Srbiji, i navodi da nastup premijera Aleksandra Vučića pri tome hrani teorije zavere prema kojima je Srbija u samom centru svetskih zbivanja. A spasilac je, naravno, premijer lično.

"Tagesancajger" donosi tekst pod naslovom: „Mali špijunski rat na Balkanu" u kojem piše da se mnogi na Balkanu dnevno hrane „rakijom, kafom i teorijama zavere".

- Kada nestane struja, kriva je CIA. Kada je diktator Slobodan Milošević zbog srčanih problema umro u jednoj ćeliji Haškog tribunala, mnogi su bili čvrsto ubeđeni da ga je otrovala glavna tužiteljka Karla del Ponte. Omiljena razbibriga Srba - teorije zavere - ovekovečena je u komediji Dušana Kovačevića „Balkanski špijun" još osamdesetih godina - piše švajcarski list, a prenosi "Dojče vele" (DW).

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vučić daje materijal za teorije zavere

- O špijunaži, agentima i stranim tajnim službama na Balkanu se često govori i ovih dana - piše novinar Enver Robeli, opisujući šta je premijer Aleksandar Vučić na nedavnoj konferenciji za štampu rekao o špijunima i navodnom pokušaju puča u Crnoj Gori.

Dodaje i da su razočarani oni koji su očekivali da najmoćniji političar zemlje iznese bliže podatke o navodnim počiniocima. Time je medijima dao materijal za teorije zavere i više od toga.

Robeli piše i da mediji javljaju da je prethodnih dana više Rusa izbačeno iz Srbije, i navodi da Vučić tu informaciju nije demantovao i time pojačao sumnju da je Rusija htela da pokuša puč u Crnoj Gori kako bi sprečila ulazak te zemlje u NATO.

Nove teorije ohrabrila je ove nedelje i poseta Nikolaja Patruševa Beogradu. Šef Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Putinov verni sledbenik, došao je kako bi navodno produbio saradnju sa srpskim službama.

- Ruski list "Komersant" je u petak preneo da je Patrušev u Beograd putovao iz sasvim drugog razloga: odande je navodno izveo više otkrivenih ruskih špijuna kako bi gurnuo skandal pod tepih. Moskva mesecima vrši pritisak na malu jadransku republiku Crnu Goru da se ne priključi savezu NATO - piše "Tagesancajger".

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Dalje se opisuju događaji iz izbornog dana u Crnoj Gori, hapšenje srpskih državljana, i vlast Mila Đukanovića:

- Veruje se da njegov režim i porodica kontrolišu sve privredne aktivnosti u zemlji. Novinari koji kopaju po tom mulju žive rizične živote. Opozicionari ga zovu Kim Džong Milo. I pored toga Zapad velikodušno toleriše Đukanovića jer se ovaj izdaje za evropejca. Ulaskom njegove zemlje u NATO i poslednji deo jadranske obale postao bi teritorija Zapadne alijanse. Time Brisel i Vašington žele da prikoče sve jači uticaj Rusije na Balkanu - navodi se u tekstu.

Takođe, u njemu piše i da je crnogorsko društvo duboko podeljeno. Prema anketama samo 45 odsto Crnogoraca podržava ulazak u NATO. Slično kao u Srbiji mnogi građani Crne Gore vide Ruse kao bratski narod sa kojim ih povezuje pravoslavna veroispovest i sećanje na borbu protiv Otomanskog carstva.

Foto: Dado Đilas

Srbija u centru svetske politike

Enver Robeli ovako završava tekst u "Tagesancejgeru":

- Može se sumnjati da će nove navodne zavere ikada biti do kraja razjašnjene. Ni u Crnoj Gori ni u Srbiji pravosuđe nije zaista nezavisno. Uostalom, političari rado brbljaju o velikim opasnostima kako bi u narodu probudili difuzne strahove. Tako se skreće pažnja sa stvarnih problema poput siromaštva, korupcije i organizovanog kriminala.

Majstor ove bizarne politike je srpski premijer Aleksandar Vučić. On uporno ponavlja kako mu strane službe rade o glavi i konstruišu afere. Dodaje da nema razloga za paniku jer srpski agenti dobro rade svoj posao. Naravno, zahvaljujući budnosti premijera. Ali to on ne mora da naglasi. To se podrazumeva - piše Robeli, istakavši da "kurioziteti poput špijunskih afera daju teoretičarima zavere osećaj da Balkan, a posebno Srbija, stoje u centru svetske politike".

APA: Patrušev došao po špijune

APA takođe prenosi, a izveštaj preuzimaju mnogi portali, saznanja da je ruski bezbednjak Patrušev boravio u Beogradu kako bi navodno pokupio ruske špijune. To, navodi agencija, srpski zvaničnici nisu ni potvrdili ni demantovali.

(Blic/DW)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track