Stefanović:Nekima je policijsko obezbeđenje statusni simbol, iako im nije ugrožena bezbednost
Foto: MUP Srbije

Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove

Stefanović:Nekima je policijsko obezbeđenje statusni simbol, iako im nije ugrožena bezbednost

Politika -

BEOGRAD - Neka štićena lica ne žele da se odreknu policijskog obezbeđenja, iako bezbednosne procene pokazuju da im više nije ugrožena bezbednost, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Stefanović je, odgovarajući na pitanja članova odbora iz SRS, rekao da je za neka štićena lica, koja ga godinama imaju, policijsko obezbeđenje postalo statusni simbol i ne žele da se odreknu te "privilegije".

Kako je naveo, neka štićena lica su pretila da će otići u medije i ispričati da im je ukinuto policijsko obezđenje te da su zbog toga ugroženi.

"Jedan deo štićenih lica je ugrožen i treba im zaštita, ali kod nekih ljudi je to postao statusni simbol", primetio je Stefanović, dodajući da takvi žele da imaju "policajca, vozača i tegljača za pijacu".

Naveo je da policijsko obezeđenje štićenog lica mnogo košta državu, uključujući na primer i velike troškove odlaska štićenog lica na jednomesečni letnji odmor, kada za obezbeđenje mora da se plati skup hotel u kome odseda i lice koje je zaštićeno.

Povodom curenja informacija stranim službama, te preispitivanja metodologije rada Unutrašnje kontrole MUP-a, o čemu je govorio član odbora iz PUPS-a Borisav Kovačević, Stefanović je najavio da će tom sektoru biti omogućena primena specijalnih mera u kontroli pripadnika MUP-a, od njihovog učesća u kriminalu do odavanja tajni pripadnicima stranih službi.

Stefanović je rekao da će to biti omogućeno izmenama Pravilnika koju MUP priprema.Kako je naveo, nemoguće je opravdati policajca koji se sastao sa narko-dilerom, ali, dodao je, to po zakonu nije krivično delo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track