(FOTO) CIRKUS DEVENPORT ČEKAO 2 SATA DA PREDSTAVI IZVEŠTAJ Šešelj pušta muziku, Dveri neće engleski!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Odložena sednica Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije

(FOTO) CIRKUS DEVENPORT ČEKAO 2 SATA DA PREDSTAVI IZVEŠTAJ Šešelj pušta muziku, Dveri neće engleski!

Politika -

BEOGRAD - Sednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, na kojoj je šef Delegacije EU Majkl Devenport trebalo da predstavi Izveštaj EK o napretku Srbije, odložena je dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje, izjavila je danas predsednica odbora Marinika Tepić.

1 / 4 Foto: Tanjug Sava Radovanović

Poslanici SRS, Pokreta Dveri i LDP tražili su odlaganje sednice dok ne dobiju izveštaj EK o napretku Srbije na srpskom jeziku.Devenport na današnjoj sednici nije ni počeo izlaganje, a rad Odbora je prekidan dva puta.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport već više od dva sata ne može da počne s planiranim predstavljanjem Izveštaja EK o napretku Srbije na parlamentarnom odboru, jer predstavnici radikala i Dveri, pozivajući se na skupštinski Poslovnik, ne žele da razmatraju materijal na engleskom jeziku, a Devenportu osporavaju "EU legitimitet".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dveri takođe na sednici Odbora za veropske integracije traže da se odloži sednica tog tela "do ulaska Srbije u EU". Lider Dveri Boško Obradović poručuje da Devenport, Britanac čija zemlja je "izašla iz EU" treba da iznese izveštaj o Bregzitu.

"Devenport koji dolazi iz Velike Britanije nije kompetentan da se bavi ovom temom. Velika Britanija izašla iz EU ne znam zašto dolazi da nas ubeđuje da uđemo u EU", rekao je Obradović.

Poslanici SRS reklamiraju povrede poslovnika i izražavaju nezadovoljstvo što je taj materijal dostavljen na engleskom jeziku."Nikakav materijal za rad nismo dobili, engleski jezik još uvek nije zvaničan jezik u skupštini. Dok ne obezbedite adekvatni materijal i ne stvorite uslove, odložite sednicu", rekao je poslanik SRS Nemanja Šarović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je takođe prigovorio što šef Delegacije EU sedi na mestu predsedavajućeg, a dodaje i da evropski zvaničnik može da govori na sednici Skupštine Srbije, ali ne i na Odboru za evropske integracije."Ovaj čovek koji sedi pored vas, je običan činovnik EU, koja je u raspadu", rekla je poslanica SRS Nataša Jovanović.

Predsednica Odbora za evropske integarcije Marinika Tepić objasnila je da dokument nije "naš službeni" dokument, da je engleski jezik službeni jezik u EU, te da će Devenport da iznese suštinu izveštaja na srpskom jeziku.Poslanik SNS Milimir Vujadinović prokomentarisao je da građani na današnjoj sednici odbora, na žalost, imaju priliku da vide nešto "što nije slika Srbije".Sednici Odbora prisustvuju brojni poslanici koji nisu članovi odbora, oni dobacuju, aplaudiraju, komentarišu...

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Lider radikala i poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj puštao je nacionalisticke pesme na sednici odbora na kojoj je trebalo da bude predstavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2016.

I Čeda podržao Šešelja, tražio izveštaj na srpskom

Odlaganje sednice skupštinskog Odbora za evropske integracije zatrazio je danas i predsednik LDP Čedomir Jovanović, koji se time pridružio poslanicima SRS i pokreta Dveri, koji su ranije zahtevali odlaganje dok svi članovi tog tela ne dobiju izveštaj EK o napretku na srpskom jeziku.

Predsedednica Odbora (LSV) Marinika Tepić odredila je potom pauzu kako bi se konsultovala sa članovima odbora."Mislim da su poslanici SRS u pravu kada govore da se materijali dostave na srpskom jeziku", rekao je Jovanović na sednici Odbora, primetivši da i u Evropskom parlamentu poslanici traže prevod na svoj jezik, te da su i Vojislavu Šešelju (SRS) u Hagu omogućili prevod sa BIH na srpski jezik.Jovanović je takođe rekao i da je "sramota da se linčuje čovek koji je došao da radi svoj posao", misleći na Majkla Devenporta, šefa Misije Eu u Srbiji, kojem je bilo onemogućeno da predstavi izveštaj EK na sednici Odbora.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Inače, u nastavku sednice Odbora, lider Dveri Boško Obradović insistirao je ponovo na tome da Devenport podnese izveštaj o Bregzituj, jer je, kako kaže, prava osoba za to."S ozbirom da je Devenport član vlade, da prisustvuje sednicama vlade, a možda je on i predsednik vlade, a Vučić ministar bez portfelja, potpuno je normalno i prirodno što je došao. Ja sam pozdravio njegov dolazak, želimo da čujemo njegov izveštaj o Bregzitu", rekao je Obradovih i ponovio zahtev da se "sednica odlozi do ulaska Srbije u EU".

Kako je rekao, kljucni procesi u Evropi danas su dezintegracije i Devenport je zato izuzetno kompetentan da o tome govori.Za raziliku od Obradovića, lider SRS Vojislav Šešelj smatra da Devenportu nije mesto na sednici Odbora, zbog čega je poručio da se mora prekinuti s ponižavanjem Srbije, mada, kako je rekao, "ova vlada očigledno voli da je ponižavaju".

On je ponovio da materijali koji se predstavljaju članovima Odbora moraju biti na srpskom jeziku, a ne na engleskom, jer u Srbiji nema "engleske manjine, australijske..." "Nikad se ovakav skandal nije desio. Šta radi Devenport na našoj sednici, on nema pravo da sedi ovde, može da sedi na galeriji, ali tamo nema društvo, neće niko da sedi sa njim", primetio je Šešelj.Poslanik SRS Nemanja Šarović je komentarišući to što Devenport više ne sedi na mestu predsedavajućeg, a što su mu radikali ranije zamerili, rekao da su ga sada "devenportovali u klub u ćošku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track