DEVENPORT O CIRKUSU U SKUPŠTINI: Spreman sam da se vratim, za prevod na srpski potrebno još par dana
Foto: Beta/Miloš Miškov

Neuspeli pokušaj predstavljanja izveštaja EK

DEVENPORT O CIRKUSU U SKUPŠTINI: Spreman sam da se vratim, za prevod na srpski potrebno još par dana

Politika -

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je pismom obavestio predsednicu parlamenta Maju Gojković šta se desilo u Skupštini Srbije kada je pokušao da predstavi izveštaj EK o napretku Srbije i da je u pismu još naveo da je spreman da se vrati u skupštinu na njen poziv i sasluša poslanike.

"Spreman sam uvek za konkretan razgovor i razmenu mišljenja. Želimo da čujemo stavove poslanika što se tiče izveštaja. Poštujem ulogu parlamenta u svim aspektima života, naročitio što se tiče evropskih integracija", rekao je Devenport.

Foto: AP/Darko Vojinović
Foto: AP/Darko Vojinović

Na zamerke poslanika da nije bilo prevoda dokumenta na srpski jezik i da nakon Bregzita nije logično da Britanac govori o napretku Srbije u pregovorima sa EU, on kaže da je svoje izlaganje spremio na srpskom jeziku, da jeste Britanac, ali da je i građanin EU.

(HIT VIDEO) ŠEŠELJ PRAVIO ŠOU U SKUPŠTINI: Puštao pesme Trampu, pa tražio broj Devenportu!

"Britanija je još uvek članica EU sa svim pravima i obavezama. Nastavljam da obavljam posao ambasadora EU u Srbiji", rekao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je ponovio da parlament ima bitnu ulogu u svim procesima pristupanja Srbije EU, ne samo što se tiče usklađivanja zakonadavstva, već i nadzora nad primenom zakonodavstva.

On je podsetio da je Evropska komisija usvojila paket i strategiju za proširenje, uključujući i izveštaj o napretku svih zemalja kandidata, te da ga je zbog toga skupštinski Odbor za Evropske integracije pozvao da prisustvuje sednici i predstavi izveštaj u skladu sa praksom prethodnih godina.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Prevod na srpski jezik zahteva još nekoliko dana intenzivnog rada, odbor tradicionalno poziva ambasadora da predstavi glavne tačke iz izveštaja odmah nakon uručenja premijeru. Bio sam spreman i uvek sam spreman za ovakav razgovor na poziv predsednice skupštine, naravno moraju da se uspostave uslovi za ovakav razgovor", zaključio je Devenport.

(FOTO) CIRKUS DEVENPORT ČEKAO 2 SATA DA PREDSTAVI IZVEŠTAJ Šešelj pušta muziku, Dveri neće engleski!

Devenport u četvrtak nije uspeo da predstavi Izveštaj EK Odboru za evropske integracije Skupštne Srbije zbog protivljenja dela poslanika SRS i pokreta Dveri.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja