Vučić: Odnosi u regionu sa većinom zemalja odlični, mada ne uvek i laki
Foto: Dragana Udovičić

100 dana rada vlade

Vučić: Odnosi u regionu sa većinom zemalja odlični, mada ne uvek i laki

Politika -

BEOGRAD - Odnosi sa većinom država u regionu su odlični, sa pojedinim teški, ali zasnovani su na ozbiljnom i odgovornom pristupu, jer Srbija ima politiku stabilnosti, odgovornosti i rešavanja problema, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u jutarnjem programu televizije Pink, odgovarajući na pitanje kako komentariše kritike u medijima da su odnosi sa držvama u regionu loši, rekao da "semafor pokazuje da su urađene lepe i dobre stvari".

Premijer je podsetio da sutra u Srbiju dolazi premijer Mađarske Viktor Orban i članovi njegove vlade, koji će sa srpskim ministrima u Nišu imati zajedničku sednicu.

S premijerom Rumunije imao sam perfektne odnose, nikada veću saradnju, a i suficit je na našoj strani, rekao je Vučić.

VUČIĆ GOSTOVAO NA TV: Srbijom danas ne upravljaju tajkuni, a Vučić nikada nije video Obamu

Dodao je da su odnosi sa Bugarskom takođe dobri, da je sa premijerom te zemlje Bojkom Borisovim imao bezbroj sastanaka, da je u Makedoniji sa nekadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim imao izvanredne odnose...

"Sa Albanijom imamo bolje odnose nego ikada. Sedamdeset godina nije bilo susreta, a sada imamo sastanke biznismena", rekao je Vučić.

VUČIĆ: Važno izvinjenje Rističevića, nikoga nije uvredio

Premijer je konstatovao da je sa Crnom Gorom pristojan odnos, "ne uvek lak, ali korektan i zasnovan na ozbiljnom i odgovornom pristupu".

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, Srbija je dala sve od sebe da očuva mir i da ističe značaj dobrih odnosa sa Bošnjacima, rekao je Vučić, dok je o odnosima sa Hrvatskom rekao da su oni postavljeni na racionalnu osnovu.

"Naši odnosi nisu laki, mnogo toga treba da uradimo, ali ono što radimo treba na konkretan način da se pokaže", rekao je Vučić, objasnivši da su u hrvatski većinskom Tavankutu asfaltirane ulice, uplaćen novac za "Hrvatsku reč" i finansiranje knjiga na hrvatskom jeziku.

On je dodao da Srbija svoje obaveze izvršava, a da je pitanje za "naše prijatelje iz Hrvatske" da li to i oni rade.

"Stvari nisu jednostavne, i ko bi ih oslikavao na takav način, taj bi pogrešio. Srbija vodi politiku stabilnosti, odgovornosti i rešavanja problema u regionu", zaključio je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track