ŠAMARČINA: EU nas preko Hrvata kažnjava zbog Rusa
Foto: Zorana Jevtić

Podmuklo: Šta se krije iza rampe za poglavlje 26

ŠAMARČINA: EU nas preko Hrvata kažnjava zbog Rusa

Politika -

Aleksandar Vučić potvrdio za Kurir da u Briselu nisu oduševljeni posetom ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, što su mu poručili iz kuloara

Umesto tri, Srbija je juče, na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU, otvorila dva poglavlja, 5 (javne nabavke) i 25 (nauka i istraživanje), jer je otvaranje poglavlja 26 (obrazovanje i kultura) blokirala Hrvatska.Iza ovog koraka krije se, kako smatraju sagovornici Kurira, cela EU, a njime Brisel pokušava da izvrši pritisak na Srbiju zbog posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, ali i mogućih parlamentarnih izbora.Nećemo fašizamDa nam zameraju na saradnji s Rusijom, potvrdio je sinoć i premijer Aleksandar Vučić. Na pitanje Kurira da li iza rampe stoji zapravo Brisel i cela EU, a ne samo Hrvatska, te da li to ima veze s posetom Sergeja Lavrova Srbiji, Vučić je rekao:- Što se tiče Lavrova, nije velika tajna da nisu oduševljeni, iako se s njim viđaju svaki dan. Nisu mi to rekli u zvaničnoj formi, ali dobio sam više poruka iz kuloara, pa čak i nekoliko minuta pre konferencije su mi delili lekcije o ponašanju, kako treba, a kako ne treba.Vučić je naglasio i da Srbija neće dozvoliti ponižavanje.- Ponavljam svima u okruženju, Evropi i svetu: Srbiju nikada nećete moći ni da gazite ni da ponižavate, to vam nećemo dozvoliti! To je tablica vrednosti s kojima smo ušli u pregovore. Na tablici naših vrednosti i u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju, ali ni za packe ili bilo koji oblik poniženja - naveo je Vučić. On je naglasio i da nikakve „Oluje“ i „Bljeska“ više neće biti.Vučić je rekao i da je napustio Brisel jer nije dobio nijedan odgovor na pitanje šta to Srbija nije dobro uradila kad je stopirano otvaranje poglavlja 26:Boriću se u Briselu- Oni govore da je više država bilo protiv. Nije istina. Da Srbija nije uradila ništa za hrvatsku nacionalnu manjinu. To govore, da ne iskoristim tu reč, lažovi... Ne mogu dalje njih da komentarišem. Nije meni nikad teško da odem u Brisel i borim se za svoju zemlju. Ono sinoć je takođe bio vid borbe. Ako hoće da otvore poglavlja, dobro, ako neće - ne moraju. Na pitanje da li EU može da prekine „samovolju Hrvatske“, Vučić je rekao da se i on sam to pita.- Pitao sam ih to, ali nisam dobio odgovor - kazao je.Da nas Brisel pritiska zbog Rusa, potvrdio je i šef Ruske federacije Sergej Lavrov, rekavši da Brisel traži od Srbije da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako hoće u EU.- I uopšte traži od Srbije da se ponaša onako kako se ponaša rukovodilac Crne Gore, koji je prekršio sve svoje obaveze, svoja obećanja, izdao Rusiju, iako mu ona nije učinila ništa loše - istakao je Lavrov.Da su u pitanju zakulisne igre, rekao je i šef diplomatije Ivica Dačić.- Jadna je EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reč! Nismo mi naivni - kazao je on.

Tomislav NikolićHRVATIMA RUKA POMIRENJAPredsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da Beograd neće odgovarati na provokacije.- Tako se ne sarađuje, tako se ne gradi, već razgrađuje. A mi danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo je da u interesu naše dece razgovaramo - poručio je Nikolić.

REAGOVANJA / O BLOKIRANJU POGLAVLJA 26Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske SRBIJO, ISPUNI KRITERIJUMESve države koje žele da budu članice EU moraju da ispune kriterijume, te ne vidim zbog čega to ne bi mogla i Srbija. I Hrvatska je morala da ispuni sve kriterijume.Dragan Marković, lider Jedinstvene Srbije HRVATSKA SE NE PITAEU pokazuje svoje pravo lice i naša adresa nije Zagreb, već Brisel, jer se Hrvatska u EU pita kao kućni savet u međunarodnoj politici.Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja VEĆI PROBLEM ZA EUBlokada je veći problem za EU nego za Hrvatsku. Srbija je zaista bila mirna i strpljiva, ali i zemlja koja je učinila sve da se uskladi sa evropskim standardima za sva poglavlja.Čedomir Jovanović, predsednik LDPLOŠA ODLUKA- Loša je odluka Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, ali najvažnije pitanje je očuvanje evropske orijentacije naše zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja