ZAGREB IMA NOVE USLOVE: Hrvatska pokreće i pitanje granice
Foto: Ap

Lista zahteva

ZAGREB IMA NOVE USLOVE: Hrvatska pokreće i pitanje granice

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Hrvatske u Evropskom parlamentu spremaju nove ucene za Srbiju kroz brojne amandmane koje će najverovatnije podneti na izveštaj o napretku Srbije izvestioca Dejvida Mekalistera.

Svi hrvatski poslanici - od levice do desnice, se spremaju da zatraže oštriji stav EU prema Beogradu i zajtevajući rešavanje mogobrojnih otvorenih bilateralnih sporova.

"Hrvati će opet nastojati da proguraju zahteve da Srbija odustane od procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, pronadje sve nestale i koriguje granicu na Dunavu", navode "Večernje novosti".

Na listi primedbi, piše u članku, biće i zahtev za hrvatsku manjinu, kao i osuda nesaradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

List piše da i Mekalister prvu verziju izveštaja trebalo da Evropskom parlamentu dostavi početkom iduće godine, rečeno je unjegovom kabinetu.

Moguće je da će amandmane podneti i evroposlanici Madjarske, Bugarske i Rumunije, najverovanije, kao i prethodni put, tražeći bolji status svojih nacionalnih manjina u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja