VELIMIR ILIĆ ZA KURIR: Šešelj je k..va, degen i smrad
Foto: Filip Plavčić, Zorana Jevtić

Intervju nedelje, predsednik Nove Srbije

VELIMIR ILIĆ ZA KURIR: Šešelj je k..va, degen i smrad

Politika -

On nije fukara, fukara je lepa reč. To je politička prostitutka, sve radi za pare i 20 godina zagađuje okolinu u Srbiji

Lider NS Velimir Ilić kaže da je Vojislav Šešelj smradina koja već dve decenije zagađuje okolinu i budaletina koja sve radi za pare. U intervjuu Kuriru Ilić podseća da je veoma čudno što je Šešelj otišao u Hag samoinicijativno pred atentat na Đinđića. Još tvrdi da mu je šef radikala lično rekao da ide jer će u Srbiji biti „krvi do kolena“.Šešelj vas je žestoko izvređao, rekao je da ste fukara...- Ta budala me uopšte ne interesuje. Šta on ima za mene da komentariše?! To je neko ko može da kaže svakome svašta, a to je najobičniji smrad koji 20 godina smrdi u Srbiji i zagađuje okolinu. I radi za pare. Svugde je u svakoj kombinaciji. On nije fukara, fukara je lepa reč. Smrad.Šta radi za pare, u kom smislu?- To je politička prostitutka. Sve je kod njega moguće. A i zovu ga Balerina. To mu je lep nadimak iz mlađih dana.Šta vam to znači?- Ne znam šta to znači, on zna. O Balerini ne želim da pričam, prema damama sam uvek uviđavan. Lepo ime Balerina. On svakoga zajebava, a njemu ne sme niko ništa da kaže. To je politički degenerik.Zašto vaši poslanici nisu glasali za formiranje anketnog odbora u Skupštini Srbije?- Zato što je Šešelj trebalo da bude na njegovom čelu. Mi nikad nećemo glasati za nešto na čijem čelu treba da bude Šešelj, šta god da je to. A da je na čelu tog anketnog odbora trebalo da bude neki ozbiljan čovek, sigurno bismo glasali. Pa Šešelj je bio predsednik odbora za Pavla Bulatovića, pa ništa do danas.Ako je samo Šešelj problem, zašto vi ranije niste potegli formiranje anketnog odbora?- Zašto mi da pokrenemo? Sve smo predali državnim institucijama, i policiji i vrhu države, a niko ništa neće da preduzme. Znači da ih to ne interesuje. Svi su dobili pozive, pisma (od Legije), a ja sam jedini obelodanio.Ko je još dobio pismo?- Mnogi političari, i iz pozicije i opozicije.Ko konkretno?- Mnogi šefovi partija, svi koji su učestvovali u 5. oktobru. Neću da ih nabrajam. Tad su se meni mnogi javili i rekli da su dobili pismo. Ali niko nije hteo da to kaže, svi su ćutali.Da li će se ikad saznati politička pozadina ubistva premijera?- Znate šta, imaju ključne stvari - ko je naložio da se sruši Šilerova imao je razloga da to uradi i zašto je Šešelj otišao u Hag uoči ubistva, kad ga niko nije zvao. Meni je Šešelj lično, kad sam ga pitao zašto ide u Hag, rekao da će biti krvi do kolena u Srbiji. I kako se tobože vratio teško bolestan, na samrti, a sad ne mož‘ da ga isključite u parlamentu. Nek se preispita ko je dao službene legitimacije DB surčinskom i zemunskom klanu, ko je to potpisao, ko im je dozvolio da zvanično nose oružje.

Pa ko je, je l‘ Šešelj?

- Pa zna se čiji su to bili miljenici i ko im je to dao.Hoćete da kažete da se Šešelj sklonio u Hag, znao je šta se sprema Đinđiću, pa da bude čist?- Pa što bi otišao neko u Hag ako ga niko ne zove i ne traži, pobogu?! Da l‘ je to normalno?Rekli ste da biste lično ispitali Čovića ako se formira anketni odbor. Šta biste ga pitali?- Ne samo Čovića, mnoge koji su tada bili u okruženju Zorana Đinđića. Zoran je mene tada zvao i ponudio mi da budem ministar policije, jer je bio razočaran. Pričali smo dugo o tome, ali ja tu ponudu nisam prihvatio. I to je ono pismo što je meni Duško (Dušan Mihajlović, prim. aut.) napisao: „Nemoj da budeš kamen u tuđoj ruci.“ Mislio je da ne idem sad ja tamo da se obračunavam s nekim. Nema to nikakve veze sa atentatom.Koga biste još ispitali pored Čovića?- One što nisu štitili premijera, a bili su dužni. O premijeru mora da se brine, bez obzira na to da li ga volite ili ne. To je institucija koju država mora da štiti. Uzmite u obzir to ko je isključio video-nadzor, ko je raspustio obezbeđenje tog dana, svedočenja Veruovića... Sve se zna. Nemojte vi da vodite istragu. Postojale su određene službe koje su vodile istragu, znale su šta se tu događalo. Kad su me pitali, ja sam im sve rekao i oni su smatrali da to nije toliko važno, i to je mene razočaralo. Eto, to je suština. I pre atentata i posle atentata to nikome nije bila ozbiljna priča.Državu ne interesuje da se to otkrije?- Državu nije interesovalo da se to otkrije. Sve sam rekao, doneo, tražio da se neke stvari raščiste, ali ne vredi. Oni su tada pričali neku bezveznu priču. I sad se tu Šešelj našao da on vodi... Smešna priča.

O krivičnoj prijavi Mile i Gordane ÐinđićNISU ME ZVALI NA SASLUŠANJEDa li ste nadležnima dali izjavu u vezi s krivičnom prijavom koju su 2011. podnele majka i sestra ubijenog premijera Mila i Gordana Đinđić, između ostalog i protiv vas?- Niko me nije ispitivao. Smatraju da uopšte nema potrebe. Sve što sam imao dao sam istog časa. Ja sam ispunio svoju građansku dužnost, a nadležni što nisu preduzeli, to je njihov problem.Da li vam je čudno što ništa nisu preduzeli po prijavama još iz 2011?- Ne interesuje me, sve sam dao i insistirao da se kaže zašto se to nije pokrenulo. A suština je da su svi ćutali.

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track