MONSTRUOZNI HARADINAJ ZAKLAO BEBU U KOLEVCI: Evo vam glava, kuvajte pasulj s mesom!
Foto: Beta/AP

Gde vam je savest: Francuska se oglušila o dokaze koji Haradinaja svrstavaju u zveri

MONSTRUOZNI HARADINAJ ZAKLAO BEBU U KOLEVCI: Evo vam glava, kuvajte pasulj s mesom!

Politika -

Da li je glava dvonedeljne bebe koju su ubili Haradinajevi zločinci i teroristi nedovoljan razlog da ga izruče Republici Srbiji, pitao Marko Đurić. Haradinaj tukao po glavi devojku i silovao je, a onda dozvolio da se 40 sati nad njom iživljavaju i ostali iz OVK

Pucanje u telo dvonedeljne bebe u kolevci i odsecanje njene glave jedno je od najmonstruoznijih zločina za koje će bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj morati da odgovara, a za koje ga Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti. Iako je Srbija sakupila pregršt dokaza za brojna zverstva, francuske vlasti su ga oslobodile, i to bez kaucije.Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić juče je pročitao neke delove iz obimnog materijala Tužilaštva za ratne zločine Srbije, koje tereti Haradinaja za ubijanja, silovanja, prebijanja i mučenja srpskog, romskog i albanskog stanovništva, za koja nije odgovarao u Hagu.Gnusno- Sredinom juna 1999. u Đakovici oštećeni K. A. krio se sa svojom porodicom u kući kad je upala naoružana grupa u uniformama sa oznakama OVK. Optužili su ga za saradnju sa srpskom policijom. Jedan od pripadnika OVK ga je upitao: „Šta ima za ručak?“, na šta mu je otac odgovorio: „Ima prazan pasulj.“ Drugi pripadnik OVK ga je zatim upitao: „Nema ni govedine ni ovčetine?“, a otac mu je odgovorio: „Nema mesa.“ Onda je izvukao pištolj iz pojasa i ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu u kolevci, potom prišao, izvukao nož i odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: „Eto, sada imaš meso za pasulj“ - prepričao je Đurić i izrazio zaprepašćenje zbog mogućnosti da se Francuska ogluši na zahtev Srbije i ne isporuči Haradinaja.- Da li je glava dvonedeljne bebe koju su ubili zločinci i teroristi nedovoljan razlog da ga izruče Republici Srbiji? Da li je moguće da puštamo na slobodu čoveka koji je odgovoran za zverstva, da li je moguće da to neko radi da bi se našao izgovor za one koji su 1999. izvršili agresiju na Republiku Srbiju? Da li je to opravdanje za zločinačku politiku? - pita se direktor Kancelarije za KiM.Obimna dokumentacijaPrema njegovim rečima, postoje i dokumentovana kazivanja svedoka koja dokazuju da je Haradinaj lično prebijao i silovao zatvorenike u hotelu „Paštrik“.- To se desilo od 12. do 14. juna 1999. Postoje dokazi da je on lično posećivao ove logoraše, a jednu maloletnu devojku lično je tukao po glavi i silovao, a potom je dozvolio da je posle njega čitavih 40 sati siluju i drugi pripadnici OVK - naveo je Đurić.Tužilaštvo za ratne zločine Srbije spremno je da Haradinaju obezbedi fer postupak, poručila je ministarka Kuburović i naglasila da Srbija nije dobila nikakve primedbe za dosadašnja suđenja.Ramuš Haradinaj je pre hapšenja u Francuskoj bio priveden u Nemačkoj, ali je ubrzo pušten, naveo je prištinski Indeks onlajn.- Haradinaj je pušten posle osam minuta, pošto su u Nemačkoj verifikovali poternicu, na osnovu koje je potom uhapšen u Francuskoj - naveo je izvor za taj portal.

I. Kljajić - S. Vojinović

JADNO Kako se u sudu u Francuskoj branio krvnik terorističke OVK TRAŽIO PEŠKIR DA SAKRIJE LISICETokom odlučivanja suda u Kolmaru Ramuš Haradinaj je svoju odbranu iznosio na francuskom jeziku, branio se da mu je poternicu smestio Slobodan Milošević. Oduzet mu je pasoš i dobio nanogicu do okončanja postupka, saznaje Kurir.Naš izvor blizak francuskom sudu otkriva da je Haradinaj s peškirom preko ruku ušao u sudnicu veoma raspoložen, pozdravivši pre toga stotinak svojih pristalica.- On je preko svojih advokata insistirao da mu sud dozvoli da preko lisica na rukama stavi peškir zbog, kako je rekao, lične sramote. Suđenje je trajalo oko 40 minuta i on je tu odmah počeo da govori kako je njegovo hapšenje ispolitizirano, kako je za to odgovoran Miloševićev režim, što nas je sve začudilo, jer je čovek mrtav, a njegov režim srušen pre više od 16 godina. Međutim, predsednica suda mu nije dozvolila da sudnicu pretvori u cirkus i tražila mu je garancije. On je tada kao garanciju ponudio dva pisma. Jedno je bilo od kosovskog generalnog konzula u Strazburu, a drugo od njihovog ambasadora u Parizu - ispričao je naš sagovornik.

Zaključci VladeHITNO IZRUČENJE SRBIJIVlada je juče na hitnoj sednici razmatrala „slučaj Haradinaj“ nakon odluke francuskog suda da ga uslovno pusti na slobodu dok čeka odluku o ekstradiciji po zahtevu Beograda. Najvažniji zaključci koji su usvojeni jesu:1. Zahtevamo hitno i neodložno izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji,2. pozivamo sve članice EU i druge države da poštuju međunarodno pravo i poternice Interpola, a ne da donose političke odluke,3. nastavićemo s gonjenjem svih okrivljenih i optuženih za ratne zločine bez obzira na nacionalnost.

Nela KuburovićTRIDESET NOVIH SVEDOKAMeđu dokazima do kojih je došlo srpsko tužilaštvo jesu iskazi 30 svedoka, DNK analize, umrlice, presude...Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da je tužilaštvo obezbedilo oko 30 novih svedoka i da su francuskim pravosudnim organima prosleđena tri velika registratora u kojima se nalaze pismeni iskazi svedoka, brojne DNK analize, potvrde o smrti, kao i pravosnažne presude koje su donete pred Višim sudom u Beogradu. Ona je otkrila da su se Haradinajevi advokati u Francuskoj pozivali na to da je on već odgovarao pred Haškim tribunalom, što je bez osnova, jer ga Srbija tereti za zločine iz drugog perioda.

Ivica DačićMUSTAFA PROVOCIRA, ZAŠTO ĆUTI EVROPSKA UNIJAŠef srpske diplomatije Ivica Dačić najoštrije je osudio najnoviju provokaciju iz Prištine, odnosno opasku kosovskog premijera Ise Mustafe, koji je posle razgovora s delegacijom iz Preševa, Bujanovca i Medveđe rekao da je primio predstavnike „iz tri opštine istočnog Kosova“.- To je najotvoreniji dokaz velikoalbanske politike koja predstavlja najveću opasnost za stabilnost u regionu. Zašto sada ćute povodom ovoga svetski i evropski zvaničnici koji su ovih dana bili prezauzeti brigom za ratnog zločinca Haradinaja? Da li bi ćutali i kada bi neko iz Beograda rekao za Banjaluku da je zapadna Srbija - reagovao je Dačić.

Srbija uzvraća istom meromOČEKUJEMO IZRUČENJE U NAJKRAĆEM ROKUSrbija očekuje od Francuske da joj u najkraćem roku izruči Haradinaja, jer su, kako napominje ministarka Kuburović, sve države članice Interpola obavezne da postupaju po poternicama te organizacije.- Ako neko ko je osuđen ili se protiv njega vodi postupak zbog zverskog ubijanja, mučenja, silovanja, torture ne bude izručen Srbiji, mi ćemo istom merom uzvratiti na zahteve koje Francuska bude uputila nama - rekla je Kuburovićeva i precizirala da će se to odnositi i na one koje Francuska eventualno bude tražila zbog terorizma.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track