EVROPSKI PARLAMENT POZDRAVLJA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: EU mora biti prisutna na Zapadnom Balkanu
Foto: Ap

Neophodna evropska perspektiva

EVROPSKI PARLAMENT POZDRAVLJA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: EU mora biti prisutna na Zapadnom Balkanu

Politika -

Evropska unija mora da ostane prisutna na Zapadnom Balkanu, da regionu pruži jasnu evropsku perspektivu i da podrži proevropske snage ili bi sadašnja napetost mogla da bude tek početak, upozorili su učesnici rasprave o situaciji u regionu, u Spoljnopolitičkom odboru EP.

U raspravi "Zapadni Balkan: Stabilnost regiona i njegova budućnost moraju odneti prevagu nad svadjama iz prošlosti" poslanici su pozdravili današnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine kao dobar znak.

Raspravu je u ime grupe liberala sazvao slovenački poslanik i izvestilac za Makedoniju Ivo Vajgl, nakon incidenta s vozom koji je izazvao "zabrinjavajući porast napetosti" izmedju Beograda i Prištine Većina učesnika u raspravi izrazila je zabrinutost zbog situacije u regionu, naglašavajući da Zapadni Balkan mora da ostane jedan od prioroteteta EU. Poslanici su pozvali političare, ali i medije da se uzdrže od zapaljive retorike, govora mržnje i potpirivanja sukoba, a mnogi su u raspravi ukazali i na jačanje uticaja Rusije u delovima regiona.

Ivo Vajgl je rekao da stvari koje se dogadjaju treba da zabrinu EU koja im se mora posvetiti blagovremeno jer su dogadjaji u proteklih 25 godina pokazali da i sitne čarke mogu izazvati velike sukobe.

On je rekao da proces evrointegracija, kao i paralelni proces integracije u NATO na Zapadnom Balkanu, imaju zajednički cilj da se stabilizuje taj deo Evrope, ali da problemi u odnosima zemalja regiona mogu da zaustave te procese i smanje političku podršku većine zemalja EU za proširenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track