JEREMIĆ: Nema veće vrednosti od narodnog jedinstva
Foto: Kurir

JEREMIĆ: Nema veće vrednosti od narodnog jedinstva

Politika -

NOVI SAD - Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić večeras je u Novom Sadu, na Svetosavskoj večeri koji je organizovala Akademija nacionalnog razvoja, istakao da je najvažniji zavet koji nam je ostavio Sveti Sava sabornost i jedinstvo o najvažnijim pitanjima.

„Sveti Sava, koji je mirio rođenu braću, zavađenu u borbi za vlast, verovatno bi nam poručio da nema veće vrednosti od narodnog jedinstva. Da je stvaranje podela u društvu, traženje žrtvenih jarčeva i narodnih neprijatelja – velika greška i nedržavničko delanje“, poručio je Jeremić u Svetosavskoj besedi kojoj je prisustvovao zajedno sa suprugom Natašom.

„Onaj koji je bio i otac nacije i Evropejac, i utemeljivač srpskog nacionalnog identiteta i kosmopolita, ne bi danas mogao da razume podele na prvu i drugu, nacionalnu i građansku Srbiju. Podsetio bi nas da je Srbija jedna - mala, ali dovoljno široka za sve različite poglede i afinitete“, rekao je Jeremić.„Naš najveći prosvetitelj, sigurno bi nas opomenuo da je unižavanje prosvete i akademskih zvanja brzi put u beznađe, kao i izmicanje tla ispod nogu i uskraćivanje budućnosti sopstvenom narodu“, naveo je Jeremić.

Foto: Kurir

On je ukazao da je zadatak prosvete da stvori snažnu zajednicu slobodnih i samostalnih ličnosti, a ne slabašnu grupu zastrašenih, pritisnutih i od moćnika zavisnih pojedinaca.„Zatiranje obrazovnog sistema, čime se ljudi polako ali sigurno pretvaraju u robove, veliki je greh prema svome otačestvu“, naglasio je Jeremić.

„Možda i najvažnije, sa prekorom bi Sveti Sava pogledao sve koji su učinili da mladost Srbije masovno napušta svoju otadžbinu. Ona to danas čini jer je vidi kao brod bez kompasa, u koji sa svih strana ulazi voda. Naša dužnost je da to zaustavimo i mladima ponudimo izvesniju i moralniju budućnost“, istakao je Jeremić.

On je ukazao da je izazov naše generacije da pronikne u svevremenost pouka Svetog Save, kako bismo ostali na njegovom putu - putu koji će narod i državu učiniti postojanim i spremnim za izazove modernog vremena.

Jeremić je naglasio da bi Sveti Sava, koji je širio kulturu i svetlost iz zidina Žiče, od nas danas tražio da okrenemo lice od sveprisutne prostote i banalnosti.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

„Onaj koji je za osnivanje samostalne države i crkve dobijao saglašenja i priznanja na svim stranama, i bio uvažavan od svih verskih i zemaljskih autoriteta bio bi zabrinut našim današnjim nerazumevanjem sveta i sužavanjem vidika“, rekao je Jeremić.

„Onaj koji nam je doneo Zakonopravilo, verujem da bi se grozio nad gaženjem vladavine prava“, ukazao je Jeremić.

Na Svetosavskoj večeri u amfiteatru novosadskog Spensa hor novosadskih studenata izveo je himnu Svetom Savi i pesme „Znaš li odakle si sine“ i „Vostani Serbie“, a organizatori su Jeremiću uručili knjigu „Počeci moderne srpske države“.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track