DEJVID MEKALISTER: Razgovori sa Vučićem uvek interesantni
Foto: Dragana Udovičić

Sreli se posle Minska

DEJVID MEKALISTER: Razgovori sa Vučićem uvek interesantni

Politika -

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister izjavio je da snažno veruje u slobodu medija i da se u nacrtu njegovog najnovijeg izveštaja o Srbiji izražava žaljenje zato što nije postignut nikakav napredak u toj oblasti.

On je rekao da je s predsednikom Vlade Srbije Aleksandom Vučićem razgovarao o predstojećim predsedničkim izborima i situaciji u regionu, dodajući da su razgovori s premijerom "uvek interesantni".

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Izvestilac EP za Srbiju je u razgovoru s novinarima i urednicima Danasa,ocenio je da će ova godina biti veoma važna za Evropu i svet, imajući u vidu jačanje predstojeće izborne kampanje u pojedinim zemljama, uključujući Nemačku i Francusku i uzimajući u obzir nedavni izbor Donalda Trampa za predsednika SAD.

Na nacrt rezolucije Dejvida Mekalistera o Srbiji evropski poslanici su podneli 325 amandmana, među kojima su i oni u kojima se izražava zabrinutost zbog nedovoljne slobode izražavanja, kao i zbog položaja nezavisnih tela. Rezolucija o Srbiji naćiće se pred poslanicima EP na zasedanju u martu.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Beograd je, takođe, dobio kritike zbog nerasvetljavanja "slučaja Savamala", intenziviranja vojne saradnje s Rusijom, nedavnog incidenta u vezi sa slanjem voza u Kosovsku Mitrovicu s natpisom "Kosovo je Srbija" i prisustva visokih zvaničnika na proslavi Dana Republike Srpske, navodi Danas.

Nemački poslanik i predstavnik EP, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, sastao se i s ministarskom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, predstavnicima opozicione Demokratske stranke, predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinikom Tepić i predstavnicima civilnog sektora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track